the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Workshop
  4. France
  5. OVERCODE
  6. 2014
  7. Simplement / OVERCODE

Simplement / OVERCODE

  • 05:00 - 16 June, 2015
Simplement / OVERCODE
Simplement / OVERCODE, © David Foessel
© David Foessel

© David Foessel © David Foessel © David Foessel © David Foessel + 16

  • Architects

  • Location

    Auvers-sur-Oise, France
  • Design Team

    Alejandro GARCIA MARTA & Claire GARCIA
  • Area

    24.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Contractors

    AGB (maçon, VRD), Boisphere (wood construction & insulation) artisan Eisenbarth (cladding), Philippe Pajda (interior)
  • More Specs Less Specs
© David Foessel
© David Foessel

Text description provided by the architects. A small family is moving out of Paris in order to have a garden and more space, a new home at Auvers-sur-Oise: Simply the start of a new project.

© David Foessel
© David Foessel

Today, the plot L configuration disconnects the garden from the house: so the construction of the « atelier » answers to the necessity to create a place open to the garden in order to take advantage of it. Moreover, the family wishes to add some square meters to their house, thus they would like not only to create a place to work close to the garden, but also a place where they could invite some friends to sleep over.

Floor Plan
Floor Plan

The « atelier » puts into contact different activities (living and working) by way of its spatial organization which are articulated by an open nucleus (bathroom and kitchenette).

© David Foessel
© David Foessel

To minimize the impact of the new construction on the site (natural regional park), we decided to conceive the atelier as a wood entity (timber frame structure). The roof follows the existing stone wall, which at the same time retreats from it in order to minimize the impact of the extension and to create a skylight at the back of the «atelier».

© David Foessel
© David Foessel

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
OVERCODE
Office
Cite: "Simplement / OVERCODE" 16 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/642038/simplement-overcode/> ISSN 0719-8884
© David Foessel

Simplement / OVERCODE