the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Peru
  5. Benavides & Watmough arquitectos
  6. 2011
  7. House on the Hillside / Benavides & Watmough arquitectos

House on the Hillside / Benavides & Watmough arquitectos

  • 13:00 - 10 June, 2015
House on the Hillside / Benavides & Watmough arquitectos
House on the Hillside / Benavides & Watmough arquitectos, © Stella Watmough
© Stella Watmough

© Michelle Llona © Stella Watmough © Renzo Rebagliat © Renzo Rebagliat + 18

  • Contractor

    Ing. Javier. del Rio

  • Structure

    Ing. A. Blanco Blasco
  • Sanitary

    Ing. J. Gamboa Sánchez
  • Electrical

    Ing. J. Alvarado Oyarce
  • Plot Area

    1,500m2

  • More Specs Less Specs
© Renzo Rebagliat
© Renzo Rebagliat

Text description provided by the architects. The project is located on the hills of Casuarinas, in the Surco district. Steep slopes, partially made of rock and a 270 degrees view of the city of Lima, characterize this area.


Section
Section

Because of these, we decided to locate the first level platform ten meters high regarding the access roundabout to free the sight of the immediate rooftops of neighboring houses.

© Michelle Llona
© Michelle Llona

As a design strategy we decided to have a stone foundation for the exposed concrete house to pose on it. A vehicular ramp was projected to parking level, and in order to free 200 square meters of occupied area, we roofed the ramped with a slab of reinforced concrete and a roof garden. By becoming a ramp-tunnel, we left every certain space a skylight in the garden for lighting and ventilation.

Floor Plan
Floor Plan

The Project starts generating terraces towards the street, containing in one of these a living room for young people.
 On the floor plans the house has an "H" form. A strategy was to locate the two bars of the "H" in parallel to the boundaries of the terrain.

© Renzo Rebagliat
© Renzo Rebagliat

A volume connects in a closed way the two shaped bars, closed on the first level and open on the second level. Another strategy was to visually connect the house with the view of the city of Lima and the natural cut of the hill at the back. In general the entire volume of the house can be indoors or outdoors without shelter or additional ceilings added to the project. The interest of the owner in astronomy gave us the idea to create an open courtyard on the second floor which is accessed for stargazing.

© Renzo Rebagliat
© Renzo Rebagliat

View the complete gallery

About this office
Cite: "House on the Hillside / Benavides & Watmough arquitectos" [Casa en la ladera-II / Benavides & Watmough arquitectos] 10 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/638840/casa-en-la-ladera-ii-benavides-and-watmough-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.