All
Projects
Products
Events
Competitions

Miguel Torga Space / Eduardo Souto de Moura

Miguel Torga Space / Eduardo Souto de Moura

© Luis Ferreira Alves © Luis Ferreira Alves © Luis Ferreira Alves © Luis Ferreira Alves + 30

Sabrosa, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project Eduardo Souto de Moura
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2011
  • Photographer Created with Sketch.
  • Collaborators

    Pedro Guedes de Oliveira, José Carlos Mariano, Tiago Coelho, Isabel Neves, Diogo Guimarães
  • Project Area

    1680.0 m2
  • Building services

    Segropol e Get (AVAC)
  • Client

    Câmara Municipal de Sabrosa
  • Site Area

    8600 m²
  • Budget

    aprox. 3 million Euros
More Specs Less Specs
© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

Text description provided by the architects. The "Miguel Torga Space" cultural center proposes, among other activities, to study and disseminate the poetic and literary work of Miguel Torga.

Site Plan
Site Plan

The schist walls (characteristic elements of this area), draw the boundaries of the building and define its image.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

The building is implanted south of old fair grounds and has two entrances, public (east) and services (west), set by the mismatch of the walls. There is also a direct entrance to the cafeteria (west), through a large glass door, allowing an independent program.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

Taking advantage of the slope of the ground, the walls were extended to the northeast, framing the market area. 18 trees modulate this space that serves to as a market most days, or as a parking lot for the Cultural Center.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

The building has two floors (a ground floor and one floor below ground level), a site area of approximately 1315 m2, an outdoor parking area / market of approximately 3115 m2 in a variable height, and two walls that configure it, between 1 meter (parking / fair) and 5.5 meters (building).

Section
Section

Constructively the building consists of a reinforced concrete structure externally clad in schist pillars of Foz-Coa. Structural interior walls are made of concrete and partitions are made of brick masonry; on this system are set up the final finishes. The roof is coated with a layer of schist cobble.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Sabrosa, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Miguel Torga Space / Eduardo Souto de Moura" [Espaço Miguel Torga / Eduardo Souto de Moura] 06 Jun 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/637226/miguel-torga-space-eduardo-souto-de-moura/> ISSN 0719-8884
© Luis Ferreira Alves

Miguel Torga Space / Eduardo Souto de Moura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.