We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Ricola Kräuterzentrum / Herzog & de Meuron

Ricola Kräuterzentrum / Herzog & de Meuron

© Iwan Baan© Iwan BaanCourtesy of RicolaCourtesy of Ricola+ 11

More SpecsLess Specs
© Iwan Baan
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. Architecture and Landscape

The new Kräuterzentrum (herb center) is situated like an erratic block in the midst of a landscape dotted with conventional industrial buildings. Its elongated shape echoes the pathways and the hedges that have long been a distinctive feature of this area. The length of the building also reflects the steps involved in the industrial processing of herbs, from drying and cutting to blending and storing. The new processing plant enables Ricola to integrate these important steps in the company's own in-house production.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Architecture as Landscape

The Kräuterzentrum is built largely out of locally sourced earth; it is like a geometrical segment of landscape with its dimensions and archaic impact heightened by the radical choice of material. Herbs and earth define the purpose-built, distinctive character of the center, following in the footsteps of Ricola‘s other buildings: the fully automated storage building of 1987, the production and storage building of 1993 in Mulhouse-Brunstatt with its screenprint façade and the glazed marketing headquarters of 1999 in Laufen. These buildings not only embody Ricola's exceptional philosophy and commitment to the environment, they each make a striking contribution to their locations.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The delivery entrance and warehouse sections of the herb center’s façade are monolithic, with the loam walls visible in the interior as well. The prefabricated earth elements are manufactured in a nearby factory out of ingredients extracted from local quarries and mines. Clay, marl and material excavated on site are mixed and compacted in a formwork and then layered in blocks to build the walls. Thanks to the plasticity of the loam, the seams can be retouched giving the overall structure a homogeneous appearance. To arrest erosion caused by wind and rain, a trass mortar achieved mixing volcanic tuff (trass) with lime, is compacted every 8 layers of earth directly in the formwork. Large round windows illuminate the rooms. The façade is self-supporting and simply linked to the concrete loadbearing structure of the interior.

Energy and Sustainability

Energy and sustainability are not simply treated as technical auxiliaries; they are built into the architecture and essential features of the project as a whole. Earth as a material that regulates humidity has a positive, sustainable effect on the use of energy and overall climate control. Photovoltaic modules on the roof and the use of waste heat from the production center nearby also contribute to improving the ecological balance of the Kräuterzentrum. Visitors will be able to watch the processing and blending of the herbs in a special visitor center on the top floor.

Courtesy of Ricola
Courtesy of Ricola

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Laufen, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ricola Kräuterzentrum / Herzog & de Meuron" 28 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/634724/ricola-krauterzentrum-herzog-and-de-meuron> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.