All
Projects
Products
Events
Competitions

Cube House / Irene Escobar Doren

Cube House / Irene Escobar Doren

© Cristián Dominguez © Cristián Dominguez © Cristián Dominguez © Cristián Dominguez + 24

  • Architects: Irene Escobar Doren
  • Area Area of this architecture project Area: 95.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2011
  • Photographs Photographs: Cristián Dominguez
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Arauco
  • Builder: José Repol Salgado
  • Structural Engineering: Carlos Leyton Frauenberg
  • Balconies And Terraces Area: 40.96 sqm terraces and balconies
  • Construction Budget: 892,8 US$/sqm
More Specs Less Specs
© Cristián Dominguez
© Cristián Dominguez

Text description provided by the architects. This house is located on the coast plane of Puertecillo, a small village of algae recollectors and fishermen. The site, located on a brook overflow area, was bought by four friends to establish a community. This implied liberating ground area as much as possible to let the overflow water run freely when necessary; and to leave available space for landscape interactions between the houses. This way, the first approach to the project consisted in raising the house on piles, condensing de house plan in two levels and a terrace on the roof; and solving the interior space in a compact volume whose dimensions were determined by the optimization of the chosen building material.

© Cristián Dominguez
© Cristián Dominguez

The second approach consisted in integrating the immediate and the distant landscape inside every space of the house. This decision oriented the volume towards the sea and concentrated all the common spaces on one limitless space that could permit the landscape trespassing. All private spaces, bedrooms and bathrooms, were disposed on top of this collective use space, each one facing the beach, the brook or the hill. The third level is a scenic lookout terrace to the village, the sand dunes, the hills, the wind and the sea.

© Cristián Dominguez
© Cristián Dominguez

The third approach is given by the energetic strategy of the house. Given the location beside to the brook, the winds of the morning and afternoon would tend to cool all the exterior surfaces. This is why the house was conceived as a compact wooden volume, black on the outside to gain temperature and with continuos wrapping that could hold back any heat loss.

Section
Section

This way, all solar energy gain through the windows would be gradually accumulated inside the house and profited during the night when the wind rises and outside temperature drops. The main orientation of the house allows one last heat gain at sunset, before the night falls. A stone wall contains all the furniture work and a central chimney that gives the heat supplies that are needed in winter.

© Cristián Dominguez
© Cristián Dominguez

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Cube House / Irene Escobar Doren" 19 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/631883/cube-house-irene-escobar-doren/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.