the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Saunders Architecture
  6. 2015
  7. Villa S / Saunders Architecture

Villa S / Saunders Architecture

  • 04:00 - 6 May, 2015
Villa S / Saunders Architecture
Villa S / Saunders Architecture, © Bent René Synnevåg
© Bent René Synnevåg

© Bent René Synnevåg © Bent René Synnevåg © Bent René Synnevåg © Bent René Synnevåg + 25

© Bent René Synnevåg
© Bent René Synnevåg

Text description provided by the architects. Bergen-based architect Todd Saunders’ self-designed home is a soaring symphony in Norwegian wood. Describing his latest project, a house for his own family in a leafy suburb of Bergen, Todd Saunders says, ‘It’s like three sticks, stacked on top of each other.’ At a stretch, the analogy holds – the house is composed of three wood-clad elements, one vertical, two horizontal – but it’s far more accurate to describe it as a strictly functional composition.

© Bent René Synnevåg
© Bent René Synnevåg

A vertical stack containing stairs and circulation is bisected by a vast horizontal beam that forms the core of the house, with the kitchen at its heart and one end supported by a generous utility area set at right angles to the main structure. Although it takes a single glance to understand the arrangement, the house is more complex than it first appears. Throughout the 300 sq m floorplan, there are spatial tricks, large terraces, hidden alignments and the kind of attention to detail that only an architect could bestow on his own personal space.

© Bent René Synnevåg
© Bent René Synnevåg

The house is set among a thicket of modern villas in Tveiterås Garden City, south of Bergen city centre. Once the site of a rural farm, the suburb was laid out by pioneering local architect Leif Grung in the early 1930s. Grung’s elegant functionalism has weathered well, and the immaculately maintained plots, with their verdant planting and far-reaching views, create an oasis of calm.

First Floor Plan
First Floor Plan

The first view of the new house is up a steep, narrow driveway, from which one gets tantalising glimpses of the ribbon windows, flat roofs and shuttered facades of the vintage Grungs. Saunders nods to the neighbours while also making a strong statement. Clad in stained black wood, the house has imposing presence, with the glazing in the three-storey ‘tower’ and accommodation beam reflecting the sky and trees. You also catch a chunk of the site beneath and beyond the structure, thanks to the long cantilever, making the house appear as if it’s just landed on the site. The effort of any build belies the idea that a house can just be ‘set down’ on its plot, especially after Saunders and his family had spent a year living down the road, visiting daily. But now it’s finished, the illusion is a tantalising one.

© Bent René Synnevåg
© Bent René Synnevåg

Set on an east-west alignment, just like its 80-year- old neighbours, the new house feels utterly integrated into the site. The last remaining plot in Grung’s masterplan, the land was originally designated as a communal park but had been abandoned to vegetation. Cleared and levelled, with a few key trees preserved, the new house nestles in a slight dip against a slope. Incredibly, the only restriction on the design was that it had to be less than 9m high, although Saunders and his wife had to present their proposals to 14 neighbours. None objected. The steel and wood frame is covered earlier houses, with delicately mitred joints shaped by Saunders’ long-serving and highly skilled carpenter.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

‘Form-wise, it’s not the most spectacular house I’ve done,’ says Saunders, ‘but it’s the most interesting thing for this climate.’ That is to say, the house is robust but graceful. Covered terraces, and porches abound. ‘It’s like an umbrella – it protects you from the rain.’ Bergen is certainly damp – it rains 250 days a year – although our visit takes place in sparkling sunshine, lending Technicolor surrealism to the elevated living spaces, their huge windows framing views of both the distant harbour city and the steep, rocky hillside. ‘It’s quite rectilinear,’ says Saunders. ‘The houses here are not showing off and it had to be a good neighbour – it was what felt right in terms of scale and materiality.’

© Bent René Synnevåg
© Bent René Synnevåg

Saunders’ modesty is disarming. The Canadian has lived in Bergen for 18 years, and although 75 per cent of his work takes place outside the city limits, he is clearly fond of it. Already known for his work in Norway, the architect’s pavilions and hotel for Fogo Island cemented his reputation. His geometric forms adrift on the rugged Newfoundland coast created irresistible clickbait for an architecture-hungry global audience.

© Bent René Synnevåg
© Bent René Synnevåg

Of his own house, he says, ‘There’s not much here we’ll never use. I approached it as a home for my family, to make our life really good.’ The raised level doubles as a carport below, and a covered walkway leads to the front door. A porch, utility area and playroom take up the ground floor, with stairs heading to the main space, where the house opens up. The dimensions are impressive – a 35m-long living area, with wide Dinesen floorboards underfoot (some of which run an unbroken 14m), as well as a mighty 9m kitchen counter. Aside from the kitchen, the rooms are modest, with a master suite to the west, two bedrooms for his daughters at the centre of the house, and a living room to the east. The terraces are partly covered, and the twin orientations make them perfect for morning or evening use.

© Bent René Synnevåg
© Bent René Synnevåg

The furniture and fittings have been chosen in collaboration with Swedish artist Hannes Wingate, a Central St Martins graduate who spent a few years running Jeanne Gang’s interiors department in Chicago. ‘Todd’s architecture is connected to an origin or vernacular both in its form, materiality and relationship to site,’ says Wingate. ‘He’s refreshingly no-nonsense.’ Starting from scratch, the artist assembled a collection that makes the most of the spaces, including a daybed by Another Country, vintage Danish sideboards, light fixtures by Roll & Hill, and kitchen counter stools by Søren Rose, while handmade ceramic tiles from San Francisco adorn all three bathrooms. The custom-built staircase – with its open treads preserving the views along the length of the house – continues to the top floor, where there’s a library space and two more terraces. Saunders describes the library as the biggest extravagance in a house that is pared down to the bare essentials. ‘It’s the closest I’ve come to bringing architecture and home together. It’s one chapter of who I am as an architect, but it’s not the full story.’

© Bent René Synnevåg
© Bent René Synnevåg

Meanwhile, thick walls conceal masses of storage, as well as swathes of insulation, with underfloor heating powered by a deep geothermal well on the site. There’s a trick here, although it’s in no way a devious one, in that Saunders’ architecture successfully translates the lightness and grace of modernism into an environment that demands solidity and strength. This is architecture for northern climates, a space to live in as well as admire.

© Bent René Synnevåg
© Bent René Synnevåg

View the complete gallery

Cite: "Villa S / Saunders Architecture" 06 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/627612/villa-s-saunders-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments