the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. COTAPAREDES Arquitectos
  6. 2014
  7. House to See the Sky / Abraham Cota Paredes Arquitectos

House to See the Sky / Abraham Cota Paredes Arquitectos

  • 18:00 - 4 May, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
House to See the Sky / Abraham Cota Paredes Arquitectos
House to See the Sky / Abraham Cota Paredes Arquitectos, © Onnis Luque
© Onnis Luque

© Onnis Luque © Onnis Luque © Onnis Luque © Onnis Luque + 28

  • Collaborators

    Álvaro Beruben Galván, ESTUDIO HIDALGO
  • Construction

    Abraham Cota Paredes Arquitectos
  • Structural Engineering

    ROMVIR ingeniería
  • More Specs Less Specs
House to See the Sky / Abraham Cota Paredes Arquitectos, © Onnis Luque
© Onnis Luque

Text description provided by the architects. The house expresses the search for an introspective architecture, an architecture that envelopes itself, where privacy is the best gift.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

The project is an evolution of the concept of the screen wall, an idea arising from the exercise of homes in gated communities, where the search for privacy and wealth of interior space, cause a mechanism of introspection. The site, between party walls, is located in the foothills of the spring forest in the city of Guadalajara Mexico. The distribution reflects the direction of the terrain: west-east.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The living-dining spaces are located to the east, to get more sunlight and morning warmth through large windows, and the services are located to the west and north.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

To provide privacy, a concrete screen wall prevents us overlooking the street and garages, creating an indoor garden that becomes the heart of the house. Thus producing a kind of open pavilion surrounded by green. The staircase is hidden behind walls, dividing public and private areas.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The screen wall serves as the primary structural element of the house. Thanks to the design work of purification in the structural design, we could have a clean design, devoid of vertical elements, cleaning the space and at the same time with the effect that most of the weight of the house rests solely on the right end of the concrete wall.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

Upstairs, the perimeter walls extend towards the front, cantilevering over the garden and the garage, locking the house in itself, forcing the user to look up at the sky and discover the relationship with the garden on the ground floor. The house catches you from when you cross the threshold of the screen wall floating on the garage, you are surrounded by an architecture that seems to envelop you and make you discover it.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

The formal result appears to be two overlapping parallelepipeds with the necessary openings to frame the views. The union of the two parts in elevation seeks the golden ratio. A thin groove divides the concrete wall into two, right where the square of the golden rectangle is delimited.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

View the complete gallery

About this office
Cite: "House to See the Sky / Abraham Cota Paredes Arquitectos" [Casa para ver al cielo / Abraham Cota Paredes Arquitectos] 04 May 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/626789/house-to-see-the-sky-abraham-cota-paredes-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Onnis Luque

墨西哥V别墅/ Abraham Cota Paredes Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.