the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Small Scale
  4. Italy
  5. Massimiliano Dell'Olivo
  6. 2014
  7. Bienenhaus #3 / Massimiliano Dell'Olivo

Bienenhaus #3 / Massimiliano Dell'Olivo

  • 21:00 - 1 May, 2015
Bienenhaus #3 / Massimiliano Dell'Olivo
Bienenhaus #3 / Massimiliano Dell'Olivo, Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo
Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo

Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo + 14

Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo
Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo

Text description provided by the architects. Introduction

I have always seen in the community life of bees an urban instruction; something that is very close to the motto "unity is strength". A Bienenhaus is also this: a macrostructure can accommodate more living cells. The teaching must have come from the comb itself in those early beekeepers who decided to protect their hives in these small buildings. Personally I see in these rural buildings of architectural and urban references: first of all Le Corbusier with his Unitè d'Abitation and then again with the Arturo Soria's Ciudad Lineal.

Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo
Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo

This small architecture from the minimum budget and self-built, a "Kunstwollen" led the composition of facades in their duotone. The design has been extended to small hives, designed to fit the alpine climate and then painted with bright colors to help the orientation of bees. Data: 6.5 square meters, 15 cubic meters volume built, 700 euro of materials, 16 hives inhabited by 120,000 bees that produce on average 200 kg of honey / year.

Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo
Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo

What is a Bienenhaus

The German word Bienenhaus literally means "house of the bees." These small wooden buildings are spread throughout the Alps and they are born with the aim to protect the hives from cold and bad weather. they are building blocks, placed near the main house and have elongated rectangular plan. This is to allow to dispose along the facade facing south the most hives, aligned on one or more files replies on each other.

Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo
Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo

Architecture

The frame system that characterizes traditional rural buildings of the Alpine valleys is reinterpreted by the project in a contemporary way. The need for structural bracing structure and functional necessity of supporting our hives have generated the aesthetic motif of the two main facades. The concept of structure / skeleton and infill / skin of the building is revealed by the two colors of the facades. The red color characterizes the structural elements and the wood left natural the wallboard. Red like the alpenglow, the natural phenomenon that colors the peaks of the Dolomites every sunset.

Exploded View
Exploded View

The internal volume of Bienenhaus consists of three distinct functional domains, found in three ideals bands parallel. Along the south facade of the hives are placed on two different levels, along the north facade are stored the supers and beekeeping equipment, and finally the middle is the work of the beekeeper during his visits to the apiary. Two doors symmetrically arranged along the lower elevations and masked inside the hanging wooden give access to the workspace. Coverage, slightly inclined to the north, is lightweight and highly dematerialized by the detachment wanted than the sheer volume of the building and by the shadow of overhang.

Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo
Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo

Environmental sustainability

The small building has been designed following the principle of disassembly: in fact, the components are linked together to dry by means of joints, screws and bolts. The building consists of eight main parts connected together, which have been designed to have weight and dimensions such as to be easily transported and installed by two people. The project led to the choice of natural materials and or recycled.

Exploded View
Exploded View

The fir wood frame and curtain walls comes from the local market at zero distance. The roofing corrugated steel aluminum ensures maximum recycling and the maintenance of its performance over time. The paints used were chosen to have the least impact on the environment being based on water. The attack on the ground is totally reversible, in fact the foundations consist simply of nine concrete bricks laid slightly recessed into the ground.

Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo
Courtesy of Massimiliano Dell'Olivo

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bienenhaus #3 / Massimiliano Dell'Olivo" 01 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/625117/bienenhaus-3-massimiliano-dell-olivo/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.