All
Projects
Products
Events
Competitions

Sardinera House / Ramon Esteve

Sardinera House / Ramon Esteve

© Mariela Apollonio  © Mariela Apollonio  © Mariela Apollonio  © Mariela Apollonio  + 28

  • Architects: Ramon Esteve
  • Area Area of this architecture project Area: 1285.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2014
  • Photographs Photographs: Mariela Apollonio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Accoya, INNTEC, Vondom
  • Collaborating Architects : Anna Bosca, Estefanía Pérez, Víctor Ruiz, María Martí
  • Collaborators: Tudi Soriano, Natalia Fonseca
  • Technical Architect : Emilio Pérez
  • Constructor: Construcciones Francés
  • Project Manager : Gonzalo Llin
  • Production And Audiovisual : Alfonso Calza
More Specs Less Specs
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Text description provided by the architects. Located in a setting of great beauty and valuable landscape, in front of the Mediterranean Sea, between El Portixol and Cala Blanca, the Sardinera House lays on the top of a hillside, lined by a headland entering the sea on a bay of turquoise waters.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

The house is oriented east-west to ensure the exploitation of the natural currents of air and sunlight. The east façade is protected by overhangs, while the west façade has an enclosure formed by a blade motorized steerable and adjustable, which protect in the summer of sunlight allowing for the passage of the breezes, in winter it is open by capturing the sun.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In the large glass surfaces has been provided a double coating with thermal and acoustic insulation with solar control. In addition, the housing presents a wraparound of ten centimeters of extruded polystyrene, high density, which ensures a high thermal insulation.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Under the outdoor swimming pool has been prepared an underground tank of 100,000 liters, where the rainwater is channeled subsequently for the use of irrigation. The groundcover vegetation of the garden is watered by exudation.
The species used in the landscaping are native to providing a high level of integration in the environment and rational behavior of the species, with a consistent and controlled consumption of water resources.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

The entire House is administered through a system of home automation management, from the air conditioning, lighting, irrigation, in such a way that the energy consumption of the housing is managed optimally.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Two Sides-One House

The longitudinal façades of the house are opposite. The entrance façade, hermetical and opaque, is protected by an automatic system of adjustable shutters made of whitened Accoya wood. It protects the façade from the sun exposition and, at the same time, limits the viewing from the street.

Section
Section

On the contrary, the East façade is much more permeable and transparent. The concrete vertical surfaces are sealed with large glass panes, protected by cantilevers and twisting curtains that bring an ethereal Mediterranean atmosphere

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Tectonic Charcater

The house has a strong tectonic character because of its expressive materials. The texture of the white concrete poured into the white timber have achieved such a resemblance that they sometimes seem the same, as it becomes apparent in the lateral windows.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Sardinera House / Ramon Esteve" 27 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/623250/sardinera-house-ramon-esteve/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.