the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Shopping Centers
  4. Czech Republic
  5. Studio acht
  6. 2014
  7. Shopping Center Pivovar Děčín / Studio acht

Shopping Center Pivovar Děčín / Studio acht

  • 03:00 - 25 April, 2015
Shopping Center Pivovar Děčín / Studio acht
Shopping Center Pivovar Děčín / Studio acht, © Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

© Alexandra Timpau © Alexandra Timpau © Alexandra Timpau © Alexandra Timpau + 20

  • Architects

  • Location

  • Design Team

    Václav Hlaváček, Ben Hoek, Sybren Hoek, Petr Topolovský, Nermin Fehimovič, Pavel Jakoubek, Jiří Jabůrek, Vlastimil Osouch, Kateřina Ambrožová, Jana Tomšová, Majda Šnajdrová, Lina Procházková
  • Area

    32420.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Civil Engineer

    Helika, Němec Polák
  • Structural Engineer

    Helika, Němec Polák
  • Contractor

    Bak a.s.
  • Developer

    Settimo
  • More Specs Less Specs
© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

Text description provided by the architects. The building of the commercial and socio-cultural center of Pivovar Děčín (Decin Brewery) is located in the former brewery of Decin Podmokly, Czech Republic. The core of the building consists of a two-story shopping mall with more than 60 shop units, summing up to a leasable area of ​​17,500 square meters.

© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

The main idea of ​​the whole concept builds on using and preserving the original buildings in a harmonious balance with the construction of the new retail spaces and technical facilities. The two-story part of the new building uses the existing configuration of the terrain - the roof of the new building forms a continuation of the slope and serves as a parking lot for 400 cars.

© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

The historic brewery buildings originated in the mid-19th century to the early 20th century; therefore they have strong influences of classicism and industrial era style.

Section
Section

These buildings with various unique spaces and structures have been renovated and reused for both classical and specific business units - a restaurant with microbrewery, playground, halls for one-off events, café, etc.

© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

The configuration is based on joining two previous inner courtyards situated at the center of the historical part. The new shopping areas are uniting these spaces with a tall and brightly lit gallery that functions as the access area to the shopping units. 

© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

The modulation of the shopping mall is subordinated in favor of the optical and physical connection between the interior with the exuberant front courtyard facades and the exterior new system. The color concept has been to keep the original colors and accentuate these with small details. The harmonically reconstructed facades of the historic buildings in pastel tones are framed by simple concrete structures with wooden and glass accessories. The combination of gray-white checkerboards floor with decorative tile accents is in tune with the original floor designs.

© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

Environmental aspects
The building uses water from the original brewery wells for the conditioning system, leading to reduced energy needs for cooling by about 30%. Water from wells is also used for toilet flushing and irrigation. To reduce heat loss, the building configuration contributes positively in that it is partly underground. During the reconstruction we recycled most of the original building materials such as timber elements, stone, and masonry parts.

© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

Design and construction solutions

The new building is a two-story reinforced concrete structure, and on two sides it is recessed entirely into the slope. The underground parts are designed as a watertight concrete structure - white vessel. The basic module of 8x8, and 8x10 is arranged in such a way that in the mall gallery there  is a minimum number of  columns, while the space is essentially a series of  interconnected open galleries and generous skylights. The roof of the building serves as a parking lot, the roof structure being an inverted traditional roof structure. The construction of the new facility was established before the traffic roundabout which significantly remodeled the terrain in the vicinity.

© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

The reconstructed buildings were usually brick, arched, malt soil with wooden ceilings, while the newer parts of historical buildings had cast iron columns. Great attention was paid to the renovated part of the building rehabilitation, the rehabilitation of facades and roof deck.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Studio acht
Office
Cite: "Shopping Center Pivovar Děčín / Studio acht" 25 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/622885/shopping-center-pivovar-decin-studio-acht/> ISSN 0719-8884
© Alexandra Timpau

Pivovar Děčín购物中心/ Studio acht

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.