the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Planmaestro
  6. 2014
  7. House in Lake Villarrica / Planmaestro

House in Lake Villarrica / Planmaestro

  • 18:00 - 16 April, 2015
House in Lake Villarrica / Planmaestro
House in Lake Villarrica  / Planmaestro, © Mathias Jacob
© Mathias Jacob

© Mathias Jacob © Mathias Jacob © Mathias Jacob © Mathias Jacob + 43

  • Architects

  • Location

    Villarrica, Chile
  • Architects in Charge

    Mathias Jacob, Alejandro Galarce, Andrea Jacob
  • Area

    387.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Ruiz Saavedra Ingenieros
  • Construction

    Constructora Harald Keutmann
  • Lighting Design

    Paulina Sir
  • Landscape Design

    Emilce Trachsel
  • More Specs Less Specs
© Mathias Jacob
© Mathias Jacob

Text description provided by the architects. The project is located on the northern shore of Lake Villarrica, in southern Chile. The 8.000 sqm site has a moderate slope towards the lake and most of it is covered with native forest. Many of these trees are very large and have great natural value.

The requirements were bedrooms for the client’s family and for guests, common areas for the whole group and services. The client gave priority to the conservation of the forest and the large trees over other attributes of the site, like the views of the lake and the Villarrica volcano. Thus, the footprint of the house adapts to the position of the trees, avoiding the cutting of any important specimen. This operation also allows every interior space to be in contact with the forest’s environment.

Floor Plan
Floor Plan

Wall Section Living Room Sections AA and BB Roof Plan North and South Elevations + 43

The strategy was to group the rooms in sections or “wings”. This way, each wing could be displaced and rotated independently to avoid the trees.

Four wings were proposed, each with views and access to different places. The family bedrooms look towards the lake and have access to a small flat lawn between the house and the beach. The guest’s bedrooms wing looks at the forest and the hill in the northern part of the site. This wing can be opened or closed down and heated independently from the rest of the house. The common areas wing is one large, transparent space, with views to the lake and forest, and opens to an exterior deck. It contains the kitchen, dinning room, living room and TV room.

© Mathias Jacob
© Mathias Jacob
© Mathias Jacob
© Mathias Jacob

The services wing is surrounded by the forest and accommodates laundry, pantry and service bedrooms. The four wings are arranged forming a wide X. The volume that connects all wings works as entrance and distribution hall. Between both bedroom wings a courtyard is formed. Both corridors look at this garden containing a big Arrayan tree. Likewise, between the common areas and the service wing, a paved patio with access from the kitchen and dinning room accommodates a grill.

© Mathias Jacob
© Mathias Jacob

Some of the tallest trees of the site form a row standing between the house and the beach. Accordingly, the main rooms are proposed with a frontal view of the lake, but looking through the trunks of these trees, cutting just some shrub species, clearing the view under the foliage.

© Mathias Jacob
© Mathias Jacob

Being surrounded by big trees and having the views of interest to the south, there is not much natural light available for the interior spaces. With the intention of having bright interior rooms, most of the south façade was covered with windows that receive the indirect light from the south and open the view to the lake. Also, the roofs are placed at different levels, forming an upper window that allows direct light from the north to enter all rooms.

Wall Section Bedroom
Wall Section Bedroom

Finally, all the interior walls are covered with light colored wood planking, contributing to the inner brightness. On the other hand, exterior cladding is dark, integrating the construction in the dark environment of the forest.

© Mathias Jacob
© Mathias Jacob

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Lake Villarrica / Planmaestro" 16 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/619801/house-in-lake-villarrica-planmaestro/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Mathias Jacob

比亚里卡湖畔住宅/ Planmaestro

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.