the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. France
  5. NOMADE Architects
  6. 2015
  7. The ‘Hippodrome De La Baie” / NOMADE Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The ‘Hippodrome De La Baie” / NOMADE Architects

  • 06:00 - 18 April, 2015
The ‘Hippodrome De La Baie” / NOMADE Architects
The ‘Hippodrome De La Baie” / NOMADE Architects, © Patrick Miara
© Patrick Miara

© Patrick Miara © Patrick Miara © Patrick Miara © Patrick Miara + 16

  • Contract Management

    Saint-Brieuc Conurbation, Saint-Brieuc Agglomération
  • Partners

    BETEREM ingénierie
  • More Specs Less Specs
© Patrick Miara
© Patrick Miara

Text description provided by the architects. NOMADE architects recently delivered the project for rehabilitation and extension of the “Hippodrome de la Baie racecourse in Yffiniac”, a few kilometres from the downtown Saint-Brieuc, in Brittany. NOMADE architects developed a unique context-sensitive yet singular design to renovate this structure, establishing a dynamic dialogue between the old and the new.

An audacious morphology integrated in its setting. This is a two-fold challenge, intended on one hand to improve public reception conditions during equestrian events, and on the other, to provide a function room for group events (seminars, weddings, etc.).

© Patrick Miara
© Patrick Miara

The project is organized in two parts; The existing racecourse is a covered hall with bleachers. It has four areas: the public reception hall, the professional reception hall, the changing rooms and the public bar.

This building was refurbished to bring it up to PAB standards (fire safety, PRM access) and to improve technical, acoustic and thermal performance (insulation, renovation of external joinery). These upgrades significantly contributed to improved user comfort.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The extension will offer new spaces and uses: a restaurant, a professional meeting room and the service associated with the main areas that distribute the space.

It consists of several modules on stilts, hung from the northwest façade of the existing hall, together with an opaque block in the southwest side. This architectural solution minimizes the footprint and avoids affecting overall racecourse operation.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

A BIOCLIMATIC DESIGN

NOMADE has made an audacious choice to embody this reinvented identity, making use of its considerable expertise in bio-climatic design: orientation, compactness and sun protection.

Alternating between continuity with and divergence from the existing design, the modules on stilts play with this duality: opacity and transparency, shadows and light, sky and land. Far from being futile, this play makes it possible to manage sunlight and internal heat, ensuring summer and winter comfort. A naturalistic pattern increases the architectural expressiveness, stimulating the imagination and playing with the concept of a double skin.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

THE COVERED HALL: TWO DISTINCT ENTITIES

The covered hall with a 43m x 64m rectangular floor plan is organized into two distinct entities: the space reserved for jockeys, combining a hall and the changing rooms located under the bleachers, and the public reception area.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

The public reception hall is a generously-proportioned space, open and friendly.

A system of mezzanines, walkways and open landings enhances this vast volume, promoting clear views that make its distribution easy to understand. This makes the hall the perfect place for gathering, meeting and providing directions. It also offers a wide variety of uses.

Section
Section

THE EXTENSION: INCREASED SPACES AND USES

The extension offers new spaces and uses on the ground floor. Its design is modular:  three metal frame modules, two of which stand on concrete-filled metal posts, hang from the glass north wall of the covered hall.

A concrete monolith connects it to the glass gable end of the existing buildings. This connection houses the circulation between the racecourse's two entities and distributes the various spaces and programmes, as well as housing the technical premises.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

This monolith is designed as an opaque volume, pierced by random windows. Rough concrete is used outside, contrasting with the coloured concrete inside, creating a friendly atmosphere. Its rough appearance serves as a harmonious foil to the main hall.

Section
Section

AN INTEGRATED MIXED STRUCTURE

In terms of structure, NOMADE sought to design an extension that respects the structure and operation of the existing covered hall. The project limits its overall impact and establishes a true architectural interaction with the existing building through a steadfastly unique stance.

The new building will connect to the existing one by the glass gable of the northwest façade. The extension chooses to mark a strong contrast with the existing structure through its design and materials, yet respects the longitudinal layout naturally imposed by the racetrack.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

The combined use of metal and concrete offers considerable latitude to architectural creation. This is why the modules have a metal or mixed structure mounted on concrete-filled metal posts.

The supporting structure on the façade is mainly made up of steel beams carrying composite floor slabs (concrete slab in metallic formworks).

Section
Section

The facade consists on a filter that alternates clear and opaque surfaces, creating several sequences. This filter consists of aluminium cladding placed against the primary structure of the building. It covers the façades with a greater or lesser density, according to the need to open up or obscure the view or provide protection from the sun.

The stairwells and lifts have a concrete structure (load-bearing walls) and brace the entire extension building. An expansion joint has been created between the existing building and the extension.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

The accessible terrace overlooking the show ring consists of a concrete slab. The roof is a waterproofed and insulated concrete slab finished with a vegetated roof.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
NOMADE Architects
Office
Cite: "The ‘Hippodrome De La Baie” / NOMADE Architects" 18 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/618993/the-hippodrome-de-la-baie-nomade-architects/> ISSN 0719-8884