the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. RT+Q Architects
  6. Svarga Residence / RT+Q Architects

Svarga Residence / RT+Q Architects

  • 23:00 - 15 April, 2015
Svarga Residence / RT+Q Architects
Svarga Residence  / RT+Q Architects, © Albert Lim K.S.
© Albert Lim K.S.

© Albert Lim K.S. © Albert Lim K.S. © Albert Lim K.S. © Albert Lim K.S. + 29

  • Design Team

    Rene Tan, TK Quek, Joanne Goh, Jonathan Quek, Ahnanchana Srichamara
  • Builder / Contractor

    Paul Tendean
  • C&S Engineer

    Gusti Putu Suditha
  • M&E Engineer

    PT Witala Jaya Abadi
  • Quantity Surveyor

    Daniel Binanggal
  • Landscape Consultant

    RT+Q Architects Pte Ltd
  • Interior Designer

    RT+Q Architects Pte Ltd
  • More Specs Less Specs
© Albert Lim K.S.
© Albert Lim K.S.

Text description provided by the architects. The Aesthetic Challenge

The challenge of this project was to un-balinese the typical Balinese villa form—both in terms if image and function—while retaining the intangible essence of the place. The idea was to question notions of the typical home and to un-do conventions in search of a new domestic idiom.

© Albert Lim K.S.
© Albert Lim K.S.

The notion of the home, the house, and the dwelling was dismantled (the typical courtyard house re-thought), re-examined (the common thatch-roof elements substituted), and re-constructed (rather than traditional timber, steel was used extensively) into a new image and living environment.

© Albert Lim K.S.
© Albert Lim K.S.

The Formal Manipulation

Questions about how a house functions were asked. The idea here was to create a wandering, endless, fluid, common living space that meanders through the site, in an s-shape manner. The s-shape form provides for an entry court in front and a private water court in the rear.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Albert Lim K.S.
© Albert Lim K.S.
First Floor Plan
First Floor Plan

The idea was to create a series of spaces without definite borders which fosters a communal living experience downstairs. Access to private quarters are then made through separate individual staircases up to separate elevated ‘barns’ upstairs. Effectively, the barns become 3 separate little villas within the house. The barns sit on an upper garden, the ‘piano nobile’, are-constituted ground plane.

© Albert Lim K.S.
© Albert Lim K.S.

The Construction Experience

As building conventions in Bali defer from those abroad, constructing the house was a challenge in every aspect. Drawings were un-drawn as per site conditions, detailing were re-thought according to local expertise, materials substituted due to local limitations. These ‘negatives’ paradoxically enhanced the eventual product.

© Albert Lim K.S.
© Albert Lim K.S.

Due to lack of provisions in Bali, elements of the house had to be constructed elsewhere then shipped to Bali. For instance, the steels staircases were manufactured in Jakarta, windows Surabaya, and aluminium cladding again from Jakarta.

© Albert Lim K.S.
© Albert Lim K.S.

View the complete gallery

Cite: "Svarga Residence / RT+Q Architects" 15 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/618923/svarga-residence-rt-q-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments