the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Poland
  5. KWK PROMES
  6. 2009
  7. Living-Garden House In Katowice / KWK PROMES

Living-Garden House In Katowice / KWK PROMES

  • 06:00 - 14 April, 2015
Living-Garden House In Katowice / KWK PROMES
Living-Garden House In Katowice / KWK PROMES, © Jakub Certowicz
© Jakub Certowicz

© Jakub Certowicz © Jakub Certowicz © Jakub Certowicz © Jakub Certowicz + 21

      • Collaborators

        Magdalena Adamczak, Katarzyna Furgalińska, Jakub Pstraś, Aleksandra ​Stolecka, Adam Radzimski
      • Construction

        Jan Głuszyński, Kornel Szyndler
      • Installations

        ​CEGROUP
      • More Specs Less Specs
      © Jakub Certowicz
      © Jakub Certowicz

      Text description provided by the architects. The house was built in Katowice, Poland. The form and materials represent local traditions – of Silesian worker settlements featuring red masonry walls and asphalt-lined gable roofs. Moreover, local plans enforced traditional development, which was, however, ultimately transformed – to ensure maximum privacy, the ground floor was set parallel to the road for the building to isolate the backyard garden from the road, whereas the first floor was shifted at 90 degrees to overhang and penetrate the garden. The building has thus acquired two faces. Street-side, it is enclosed, inaccessible, raising the comfort of its residents, guaranteeing maximum intimacy. In turn, garden-side, it is full of glazed surfaces overlooking the environment. A living-garden is created under the ledge. On warm days, after removing the glass partitions, indoor space merges with the garden, the flooring transforms into grass.  

      First Floor Plan
      First Floor Plan

      The magnificent ledge rests on two reinforced concrete walls covered with stainless steel to produce a dematerializing effect. Indoor space penetrates the garden both physically and deceptively.

      © Jakub Certowicz
      © Jakub Certowicz

      Wall fragments in the living section meet the expectations of investors to form a piece of intimate space (a home cinema is created after closing the curtains).

      Second Floor Plan
      Second Floor Plan

      The first floor is the night section overlooking terraces located on the flat roof of the ground floor.

      © Jakub Certowicz
      © Jakub Certowicz

      Technologies and materials

      The house is built in monolithic construction and finished with clinker brick. However, not only external walls are veneered in brickwork, but the garage gates are covered with it too.

      © Jakub Certowicz
      © Jakub Certowicz

      The roofing features grey EPDM membranes and hidden gutters.

      As a result of shifting buiding's structure at 90 degrees the cladding of upper teraces and soffit panels features the same material – wood, delivered from the local suppliers. The bottom of the stairs is way the same material.

      © Olo Studio
      © Olo Studio

      The interior of brick ground and first floor is kept white. The flooring is made of polyurethane resin and both walls and furnishing is finished with glossy lacquered MDF boards.

      Section
      Section

      Living-garden space underneath the ledge is treated with different materials that emphasize integration with nature. Flooring becomes reminescence of grass, and external glass partitions, provided by Skyframe, may entirely be removed and hidden in a wall niche.

      © Jakub Certowicz
      © Jakub Certowicz

      The ledge is supported by reinforced concrete walls that create intimate space of home theathre. From the outdoor they are covered with mirror stainless steel and with the adjoining living-garden they give an impression of nature flowing under the building. Its interior however is kept in dark colours. Floor is covered with carpeting, walls are finished with the same fabrics as the sofa and ceilling is made of mirror stainless steel. This space opens towards the southern garden by Skyframe glazing and towards living-garden as well – in these openings the curtains are provided, allowing privacy during screening.

      © Jakub Certowicz
      © Jakub Certowicz

      View the complete gallery

      About this office
      KWK PROMES
      Office
      Cite: "Living-Garden House In Katowice / KWK PROMES" 14 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/618747/living-garden-house-in-katowice-kwk-promes/> ISSN 0719-8884
      Read comments
      Read comments