LPZ House / Arquitectura en Movimiento Workshop

LPZ House / Arquitectura en Movimiento Workshop

+ 16

Mexico City, Mexico
  • Architects: ARQMOV Workshop: Arquitectura en Movimiento Workshop
  • Area Area of this architecture project Area :  450
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2015
  • Photographs
    Photographs :Rafael Gamo
  • Collaborators : Eduardo Micha, Fabio Correa, Gabriel Merino, Oscar Osorio, Patricia Pérez, Christian Rodriguez, Miguel Angel Chiney, Nèstor Moreno, Eduardo Acosta, Mario Moreno
  • City : Mexico City
  • Country : Mexico
More SpecsLess Specs
© Rafael Gamo

Text description provided by the architects. An elderly couple with a newborn grandchild commissioned us to design their new residence on a section between two recently built houses. Among their main requirements was that the house should have little or no visual contact with the neighboring properties and that daily life should happen on a single level. In addition to the usual requirements they asked for a guest bedroom and a gym on an upper level, which we resolved by means of gentle transition, that is, without long-spanning flights of stairs.

Plan

After a thorough analysis of the clients' requirements, site orientation and climatic conditions, we proposed an uncomplicated form with double-height interior spaces, a design characterized by clear lines and simple volumes. We proposed the house to be elevated from eye level to achieve privacy from the street.

© Rafael Gamo

Even though the house uses materials, construction methods and a palette of colors already established by the surrounding buildings, this is not a traditional house. In this house those same materials and colors have been applied in a way that challenges the surrounding environment and expresses our architectural ideas by means of a design concept with a focus on geometry.

Plan

Each room within this house is oriented in such a way as to make the best use of sunlight throughout the day and for family life to take place around the garden, the core around which the house functions. It is worth to mention that magnificent views of the most important volcanos of Mexico can be enjoyed from all angles of this house. The front façade is almost totally disconnected from the street; all living, dining and family rooms as well as the library are directly and easily connected to the garden and the deck. 

© Rafael Gamo

This is a house of flexible, open spaces, where the particular use of each one of them is not absolutely pre-determined - a conception along the lines of a holiday house.

Section

Only local materials have been used: natural stone and timber, travertine marble, recinto (volcanic stone), walnut wood beams, granite and toughened (tempered) glass. Careful landscape design thoughout the house completes the program.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "LPZ House / Arquitectura en Movimiento Workshop" [Casa LPZ / Arquitectura en Movimiento Workshop] 17 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/618605/lpz-house-arquitectura-en-movimiento-workshop> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.