All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bottling Plant
  4. Chile
  5. GH+A | Guillermo Hevia
  6. 2006
  7. Glass bottling Plant Cristalchile / Guillermo Hevia

Glass bottling Plant Cristalchile / Guillermo Hevia

  • 23:20 - 24 September, 2008
  • Translated by Pola Mora
Glass bottling Plant Cristalchile / Guillermo Hevia
Glass bottling Plant Cristalchile / Guillermo Hevia, © Guy Wenborne
© Guy Wenborne

Cortesía de Guillermo Hevia H. © Guy Wenborne © Felipe Camus © Felipe Camus + 22

    • Collaborators

      Francisco Carrión G. (Arquitecto U.D.D.), Marcela Suazo M. (Desarrollo - CAD)
    • Client

      Cristalerías de Chile S.A.
    • Technical Advisers

      Atika, Foster Weeler, Gerencia Técnica Cristalchile, Owens Illinois Co., Salfa Montajes S.A., Hunter Douglas Chile, Opendark S.A., Glasstech S.A.
    • Plot Area

      27há
    • Materials

      Estructura de pilares de hormigón prefabricados, vigas y cerchas metálicas; cubiertas y revestimientos paneles metálicos prepintados con aislación; radieres de hormigón y cristal serigrafiado.
    • Construction

      Salfa S.A.
    • Bioclimatic

      BIOTECH Chile Consultores Ltda
    • Lighting

      OPENDARK S.A.
    • Second Stage

      2012
    • Superficie Construida Total

      50.000 m2
    • More Specs Less Specs
    © Felipe Camus
    © Felipe Camus

     Generalities

    The company CRISTALERIAS DE CHILE S.A., has built the first stage of a new Cristalchile Glass Container Plant - Llay-Llay of approx. 27,500 m2 (Industry, offices and services) in a plot of 27 hectares, 85 kilometers north of Santiago, in the V Region.

    After a visit to the land, analyzed the physical environment (urban location and access to Route 5 North), the climatic characteristics (winds, orientation) and verified the groundwater level, some design considerations emerged that we thought were important to consider for the success of this Project, those that are synthesized in the explanatory memory.

    Site Plan
    Site Plan

    We think of the greatest importance the CORPORATE IMAGE with a vision of s. XXI for the Industrial Complex, image projected in the medium and long term, due to the size and complexity of the facilities and their growth, in a privileged location and a lot of presence.

    The new Industrial Complex reflects the business policy objectives of Cristalerías de Chile S.A. : Social, Technological, Commercial, Environmental and Development Policies.

    © Felipe Camus
    © Felipe Camus

    The design proposal

    Within our objectives is the rationality of operation and future growth, optimizing technical and economic resources to evaluate the alternatives of construction systems, adapting the physical layout of the buildings on the ground (lay-out general) and according to environmental conditions required for this type of project in the place.

    Corporate Image

    Due to the magnitude of the facilities, a contemporary architecture was proposed that is in harmony with the geographical environment.

    An architectural solution of undulating lines for the main building, with the necessary heights for the different areas (as following the silhouettes of the nearby hills, seen from the road), incorporating the transparency in the facades by the use of glass with color screenprints blue and lines in metal, the light and the landscape are incorporated into the interior, in contrast to the buildings of Batch House (mixing plant) and the cellars of finished products, which are proposed more closed and with textures in the skins, giving movement to the facades, controlling both the height and the length of these volumes (image with contrasts in the day and night) and taking care of the interior characteristics of the enclosures and ventilation and lighting systems of the different areas.

    The image of the Set is consolidated in front of the road, harmonized with green areas in the front and the perimeter of the land, and leaving the successive stages of "veiled" growth, to cushion its impact on the community and the place.

    The materiality of the buildings, responds to the objectives set and will consolidate their permanence over time.

    Section
    Section

    Concept

    The preliminary Lay-out was reinterpreted by the Technical Management of Cristalerías de Chile S.A. and its Specialist Advisors, incorporating an aesthetic, functional, technical and architectural variable into the project.

    Due to the fact that the groundwater level is very shallow (approximately -0.80 m), the "base floor" of Furnaces and Regenerators could not be done in the traditional underground way for reasons of safety (possible flooding) and economic (high costs of protection systems and waterproofing), the only possible solution was on the surface. In this way it was proposed to extend the base floor under the production line by locating the workshops, warehouses of raw materials (sand, glass), thus concentrating the production facilities and optimizing the occupation of the land. The Soil Mechanics Report was decisive to adopt an optimal structural and architectural solution, studying the feasibility of raising the production process to a higher level (approximately +6.70 m), looking for the technologies to mechanically lower the products up to the Warehouse warehouses on the floor +/- 0.00 m.

    © Felipe Camus
    © Felipe Camus

    A perimeter ring of vehicular circulation is proposed, with a central safety and operation street that allows to optimize vehicular traffic, access to workshops and warehouses, and the general functionality of the plant (it also allows to separate the circulation flows of materials premiums and those of finished products). It is also a way to limit the initial urbanization of the land by reducing the impact of the construction in stages, without altering the operation and operation of the vehicles of the Plant.

    Plan
    Plan

    Sections Site Plan Axonometric Elevation + 22

    Environmental Protections

    A green belt is created in the boundaries (north, east and west) of environmental protection.

    The strong and constant winds in the place will impact the operation and the transfers of raw materials (possible waste). This green belt is also necessary to reduce and dampen the noise pollution that the production system can generate affecting the immediate environment, thus taking advantage of a natural and aesthetic resource, transforming into a landscape contribution to the natural environment and improving the quality of life . Exotic and native species appropriate to the place, to the quality of the soils and to the environment (poplars, pataguas, quillay, etc.) are used.

    The undulating lines of the buildings blend allegorically with nature, in harmony with the immediate surroundings and the geography of the place.

    Cortesía de Guillermo Hevia H.
    Cortesía de Guillermo Hevia H.

    Architecture and Materiality

    The proposed image for the different buildings is conditioned by functionality and requirements of the different activities and terrain conditions.

    Plans
    Plans

    1. Main Building (Production)

    The undulating roofs of the main building (image of a large mantle) offer less resistance to winds (aerodynamic shape and continuous roofs), save the different interior heights required, a greater volume of air is obtained and allow a natural ventilation system ( wind) by dragging hot air through the upper part (Venturi system on the roof). In the lateral facades there is a plinth of exposed concrete walls (top slab structure and backs of workshops and warehouses), leaving the upper part with translucent and transparent treatment, combining glass and perforated metal as acoustic screens and transparencies, achieving this way to show part of the productive process. In addition, overhead lighting and controlled natural ventilation are obtained.

    The structure is based on prefabricated concrete pillars and metal beams (lighter solution).

    © Felipe Camus
    © Felipe Camus

    © Guy Wenborne © Guy Wenborne © Guy Wenborne © Felipe Camus + 22

    2. Warehouse building for finished products

    A building with 3 naves and a free floor (105 x 66), with a very light combined frame structure (concrete and steel), with perimeter concrete sockets for impact protection and upper closures in pre-painted and perforated steel plates. In this way a perfect ventilation and low cost is achieved as the removable and recoverable coverings. As an image in the night when illuminated internally, a translucent and light volume is achieved.

    3. Offices, restrooms and staff services

    The offices are a transparent body (entirely glazed), cross high and transverse the production area, in this way you have a visual control of all the activity. Services (casino and restrooms) and other process control units are located on a lower level (mezzanine) of the production area. All these interior enclosures are treated with walls and acoustic glass, and the environments are sanitized (free of bacteria, viruses and fungi) by the use of ionized air (ROS System).

    The proposed materials and coatings are economical, resistant, flexible and easy to maintain. A proposal of contemporary architecture (modernity) has been sought, which privileges the quality of life, sustainability, economy, use of natural energies (lighting and ventilation systems) and protection of the environment.

    Details
    Details

    Bioclimatic

    The new Cristalchile Plant in Llay-Llay is at the forefront of industrial architecture worldwide, incorporating the use of bioclimatic technologies (geothermal, wind, light, acoustic) to both buildings and production processes, assuming a real commitment to Sustainability, saving energy, quality of life and environmental protection.

    © Guy Wenborne
    © Guy Wenborne

    Architecture is the protagonist to fulfill these objectives. Both day and night, the undulating forms of a large rising roof, are the image of a mantle moved by the winds of the place and the transparencies of its glass facades that show the productive process, are the architectural, reading discourse easy and resounding, which emphasizes managing light and shadow, shows the scale and acquires meaning in front of the immediate surroundings and the geography of the place.

    © Guy Wenborne
    © Guy Wenborne

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Glass bottling Plant Cristalchile / Guillermo Hevia" [Planta Cristalchile / GH+A | Guillermo Hevia] 24 Sep 2008. ArchDaily. (Trans. Mora, Pola) Accessed . <https://www.archdaily.com/6186/glass-bottling-plant-cristalchile-guillermo-hevia/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.