the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. ellevuelle architetti
  6. 2013
  7. ESSE House / ellevuelle architetti

ESSE House / ellevuelle architetti

  • 03:00 - 12 April, 2015
ESSE House / ellevuelle architetti
ESSE House / ellevuelle architetti, © Alvise Raimondi
© Alvise Raimondi

© Alvise Raimondi © Alvise Raimondi © Alvise Raimondi © Alvise Raimondi + 23

  • Structural Design

    Enrico Venturi
  • Mechanical Design

    Luca Bruschi
  • Building Company

    Tedaldi Patrizio Impresa Edile
  • More Specs Less Specs
© Alvise Raimondi
© Alvise Raimondi

Text description provided by the architects. The need of the client was to demolish and rebuild the house in which he lived, which had serious structural failure. Forlì country houses are “conventional” forms of building: on two floors, pitched roof, plastered walls. The proposal presented is linked to an “idea of ​​classic" values of the country house and to context: dialogue and opening with the landscape, development of one floor house, use of color and materials related to the landscape, definition of different types of spaces (now open on the landscape, now more introverted).

© Alvise Raimondi
© Alvise Raimondi

The client is the director of a winery; his family consists of his wife, two sons and elderly mother. The house is part of an open area between a walnut orchard and a vineyard, approximately 15,000 square meters.

© Alvise Raimondi
© Alvise Raimondi

The plain of Forlì (Italy) is composed by a series of signs clearly artificial that the landscape has long made its own, integrating them in himself, because for centuries the agricultural and hydraulic traditions consolidated them in these forms. They’re the plots of the rows of orchards, the furrows of the levees, the fences: these tracks scratched the soil, turning it into a sequence of parallel lines that lead to read a dominant direction. Enter a building in this diagram means to affirm its own orientation and precise settlement act, which aims to read the natural forms and translate them into architectural elements of recognition. The architecture fits into the linear scheme, without altering it; two thick stone clad walls bound the margin within which is will be built the one-floor house: its visual impact is reduced, letting the tops of the trees emerge on the plain. A central body is inserted between the two walls, identifying two units. Each of the short sides present a "glass wall", like a telescope focused on the horizon and their own garden, not a real hortus conclusus because opened to the surrounding nature.Functional openings punctuate the surfaces of the two walls and become thin frames in cor-ten steel revealing views of the landscape: such material perfectly interacts with the walnut and the stone. Some devices can moderate or increase the intensity of the light, depending on the needs: a wooden sunshades allows for the growth of creepers as a future pergola, visible from the living room; a small inner courtyard  defines a very attractive area in the master bedroom. An analysis of the orientation of the building allows to identify areas of flat roof suitable for hosting panels for hot water production and electricity in a way of sustainable use of the building.

Floor Plan
Floor Plan

The house has one floor and is divided in two parts, one for the client’s family and one, smaller, for his mother. The first part presents one living room, one kitchen, two single bedrooms, one bathroom and the private rooms composed by one double room, one bathroom and one small courtyard. The second part, at the opposite side of the first one, consists of one living room with kitchen, one bathroom and one bedroom.

© Alvise Raimondi
© Alvise Raimondi

The climate of the area where is located Forlì is sub-continental, mitigated by the quite proximity of the city to the sea. Forlì is characterized by hot summers, little rain and quite muggy, while winters are cold, humid, with frequent mists. The season with more precipitations is autumn, in winter the rains diminish considerably. In the countryside, between autumn and winter, you can see snowfall in significant quantities, while the snow on the city presents a lesser extent. All these climatic features make life pleasant in the countryside of Forlì: the general notes taken in consideration while designing were to equip the front facing south for shelter from the sunshine of summer and bring light to the innermost parts of the house through the creation of a small courtyard. The same settlement of the house follows the direction of the prevailing winds, favoring the natural air circulation.

Sketch
Sketch

The bathroom of the master bedroom keeps the facing outwards, through the small private courtyard with indirect light that illuminates it. The coating stoneware ground it’s the same used in all the rooms of the house and covers the surfaces of the tub too, without interruption. The furniture that support the white ceramic bowls have been custom-designed and built in oak wood.

© Alvise Raimondi
© Alvise Raimondi

The living room has large sliding glass doors to the South, floor to ceiling, and a coating flooring tile that mimics the pose of the overall composition and the two great walls of the house. Even the light fixtures enhance the generator matrix of the project, being linear and recessed into the roof slab.

© Alvise Raimondi
© Alvise Raimondi

View the complete gallery

About this office
ellevuelle architetti
Office
Cite: "ESSE House / ellevuelle architetti" 12 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/618182/esse-house-ellevuelle-architetti/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments