the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Clavel Arquitectos
  6. 2013
  7. Crossed House / Clavel Arquitectos

Crossed House / Clavel Arquitectos

  • 06:00 - 10 April, 2015
Crossed House / Clavel Arquitectos
Crossed House / Clavel Arquitectos, © David Frutos Ruiz
© David Frutos Ruiz

© David Frutos Ruiz © David Frutos Ruiz © David Frutos Ruiz © David Frutos Ruiz + 8

  • Architects

  • Location

    La Alcayna, Spain
  • Architect in Charge

    Manuel Clavel Rojo
  • Collaborators

    Robin Harloff, David Hernández Conesa
  • Area

    232.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© David Frutos Ruiz
© David Frutos Ruiz

Text description provided by the architects. On a site in the higher part of a residential zone in the environs of Murcia is located the singular, crossed house with views to the adjacent mountains, the "Sierra de la Pila" and "Valle del Ricote". From the ambiguity, being on a site of a future densely built-up area and at the same time enjoying today’s unsurpassable views, was born the idea of the project: to orientate the lower level of the house to the garden's intimacy and grant to the user at the superior level the delight of its views considering future edification and the influence of solar radiation.

© David Frutos Ruiz
© David Frutos Ruiz

This conceptual setup is materialized by a geometrical operation, the rotation of two elements, as if it were two construction toy blocks that are stacked and handled easily. The stacked oblong volumes, of a length of 20m and a depth of about 5m, are rotated by 35 degrees so that the extremes orientate to the most favored views and generate at the same time cantilevers of about 10m length.

Floor Plan
Floor Plan

These cantilevers, together with the rotation between both volumes, provide the necessary sun protection of the facade and pool residence.

© David Frutos Ruiz
© David Frutos Ruiz

The expressive power of this formal configuration, very elementary in principle, is further enhanced by a subtle distinction between the two volumes: the edges are rounded according to the orientation of the main openings of each level reinforcing this way the autonomous nature of the volumes. Thus, on the ground floor rounded transversal edges frame the big opening to the southeast, upstairs such treatment is applied to the longitudinal edges framing the views of the rooms at each end of the volume. This also apparently reduces the contact surface between the two stacked volumes and reinforces the oblong nature of their geometrical form.

Section
Section

The contact to the ground is solved using again the same mechanism of rotation. This time a third, buried volume corresponding to the pool deck rotates with respect to the two volumes of the house to resolve the transition between garden ground and dwelling.

© David Frutos Ruiz
© David Frutos Ruiz

The surface's treatment of the concrete volumes provides a contrast between the outside with a rough finish created by a shuttering of sand blasted pine strips and an interior of smooth finishes.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Crossed House / Clavel Arquitectos" 10 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/617586/crossed-house-clavel-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© David Frutos Ruiz

交叉的房子/ Clavel Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.