All
Projects
Products
Events
Competitions

ECOPOLE / ENO architectes

ECOPOLE / ENO architectes

© Pascal Leopold © Pascal Leopold © Pascal Leopold © Pascal Leopold + 26

Concarneau, France
  • architects Authors of this architecture project ENO architectes
  • Area Area of this architecture project
    770.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
© Pascal Leopold
© Pascal Leopold

Text description provided by the architects. Building "image", symbolic and copy, the project is in its form and purpose, to meet these requirements : the visitor should immediately understand the nature, the DNA, of the building.  Emblematic bioclimatic elements serve to the project and not the reverse.  They shape the project as well as the traditional components (wall, etc. roof).  3 requirements, 3 heights, 1 main entrance: it is the pragmatic application of the combined program bioclimatic approach that guides the design of the project.

© Pascal Leopold
© Pascal Leopold

The immediate environment, site data and indications of the program (eg photovoltaic panels) shape the volume to its final form. 

The project seeks to avoid two pitfalls : the technological approach and activist approach. 

© Pascal Leopold
© Pascal Leopold

The project uses a natural air induction assisted ventilation with air entering naturally preheated by a bioclimatic greenhouse and a heat sensor wall.   The use of automatic or motorized systems is limited. Energy consumers, they finally promote depletion of environmental collective consciousness by becoming almost indispensable. These systems are sometimes replaceable by a single human action.  For example, the greenhouse is naturally ventilated in summer by human action in early summer and autumn closed in the same way. Protection against the sun is passive (eaves of roofs and existing tree that protects the greenhouse in summer). The structure and cladding are untreated wood. The insulation of the walls is hemp + wood. The roof welcomes photovoltaic solar panels and is vegetated. The performance level is Passiv'Haus. 

Floor Plan
Floor Plan

It is responsible for building responsible users. The project informs visitors through appropriate and educational signage. The building becomes communication medium, the visitor is guided to understand its constitution and the user prompted to participate.

© Pascal Leopold
© Pascal Leopold

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Zone d'activité du Colguen, 29900 Concarneau, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ECOPOLE / ENO architectes" 07 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/615347/ecopole-eno-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.