the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Chile
  5. Cristián Berríos
  6. 2014
  7. STV Building / Cristián Berríos

STV Building / Cristián Berríos

  • 12:00 - 8 April, 2015
STV Building / Cristián Berríos
STV Building / Cristián Berríos, © Jordi Regot
© Jordi Regot

© Jordi Regot © Jordi Regot © Jordi Regot © Jordi Regot + 28

  • Architects

  • Location

    Victor Lamas 1090, Concepción, Biobío, Chile
  • Associated architect

    Cristian Dippel
  • Area

    486.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Collaborator architect

    Ignacio Rojas Wilckens
  • Construction

    Sergio Jara
  • Structural design

    Luis Mendieta
  • Sanitation

    Marcelo Valenzuela
  • Electric planning

    Sandra Gómez
  • Mockups

    Pamela Cordero, Marcos Aravena, Rodrigo Ceballos
  • 3D mockup

    Iván Uribe
  • Owner

    María Paz Calderón, Pablo Vásquez
  • Land area

    392 m2
  • More Specs Less Specs
© Jordi Regot
© Jordi Regot

“Reinforced concrete does not grow like wood, is not rolled like steel sections, is not jointed like masonry. It is more comparable with cast iron, another material cast in moulds, in which through long experience shapes have been developed which lead easily and gently from one constructive element to the next without any shock or sudden break. It is the overall view which, integrating the parts into the whole, conditions these lovely shapes.” (Robert Maillart, 1938)

Section
Section


This narrow office building is located in the outskirts of the city’s original checkerboard layout, on a hillside, next to a public park that runs along the street. Houses in the surroundings are placed above sidewalk level, in a balcony-like projection, leaving grass fields at near-shoulder height. The aim of the project was to restore the natural preexisting plinth, and repurposing it as a gap to widen the sidewalk and generate a small atrium, keeping the building and the houses aligned.

© Jordi Regot
© Jordi Regot


The building is formed monolithically in reinforced concrete with exposed finishes, alternating smooth molding for the horizontal elements, and moldings on wavy zincalume steel sheets for the vertical ones. Each mark of the casting process of the building is interesting for us as a register of its construction. We accepted, from the beginning, the possible imperfections as a contribution, not a mistake. To attain the building’s visual consistency, we added carefully studied proportional relations not only between each part of the building, but also as a whole, in an attempt to merge the structural and spatial criteria.

Isometric
Isometric

The building scale tries to set a precedent against the current local legislation, which allows the excessive construction of high-rise buildings over a narrow urban layout, not compatible with property speculation on the long run.

© Jordi Regot
© Jordi Regot
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "STV Building / Cristián Berríos" 08 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/613736/stv-building-cristian-berrios-arquitecto/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments