the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Latvia
  5. ARHIS ARHITEKTI
  6. 2013
  7. TOP store / ARHIS ARHITEKTI

TOP store / ARHIS ARHITEKTI

  • 03:00 - 25 March, 2015
TOP store / ARHIS ARHITEKTI
TOP store / ARHIS ARHITEKTI, © Indrikis Sturmanis
© Indrikis Sturmanis

© Indrikis Sturmanis © Indrikis Sturmanis © Indrikis Sturmanis © Indrikis Sturmanis + 17

  • Architects

  • Location

    Salacgrīva, Salacgrīvas pilsēta, Latvia
  • Design Team

    Andris Kronbergs, Madara Gibze, Paulis Gibze, Evija Runce, Vilnis Uzors, Kristaps Sulcs, Uldis Jaunsubrens, Helvijs Savickis
  • Area

    6989.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Construction Design

    DWG” LTD
  • Construction Company

    LTD "R.K.C.F. Renesanse"
  • Shop interior navigation sign Design

    Dripe dizains
  • More Specs Less Specs
© Indrikis Sturmanis
© Indrikis Sturmanis

Text description provided by the architects. The building is created for two scales of perception – towards the VIA Baltica highway it is designed as a linear volume to be perceived in movement, its form and material - wooden planks reminds Salacgrivas historical ship crafting tradition. On the other side, facing Riga Street and a pedestrian walkway, a smaller scale facade is designed which plastically flows into the public space and is close to pedestrian’s scale of perception. New interior conception and colour principles were created to improve the style of the grocery store chain.

© Indrikis Sturmanis
© Indrikis Sturmanis

The site is located in central part of Salacgriva – historically the city council was located close to it, but it burned down in 1995. Nowadays in surroundings many public functions are located – the church, the museum, tourism info centre, post office, national park administrative building and youth initiative centre as well as residential buildings are close to it. Therefore site has been crossed with two intensive used pedestrian roads. These facts defined the priorities of the project – the site utilities are organized preserving existing pedestrian flows and adding some attraction points for locals, for example at the both sides of the building big overhangs are created to protect pedestrians from precipitation and creating attractive urban space as well as the paving relief at the backside of the building allows using it for urban sports or passive recreation in hot days.

© Indrikis Sturmanis
© Indrikis Sturmanis

There are two main entrances in the building – at the north it leads to grocery store and some smaller shops and public toilets but at the south there is an entrance to café. The interior finishing materials has been chosen to create the visual continuation of exterior. The flooring tiles are in the same materiality and tone as the clinker cobblestone surrounding the building while the ceiling lamellas are the same as in overhang zone.

© Indrikis Sturmanis
© Indrikis Sturmanis

The new interior conception and colour principles are created. The dark grey surfaces place the space and its details in background putting the goods for sale in foreground. There are only few accents in the grocery chains brand colour yellow to navigate the visitors through the store and to create pleasing atmosphere As far as possible the local building materials and design elements are used in the building starting from clay in façade bricks and pavement cobblestone and ending with furniture and lightning in. café.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

On 2014 the building has been nominated for of Latvian Architecture Award 2014 semi–final in which the attached movie was filmed. On 2015 the building has been nominated for European Union Prize for contemporary architecture Mies van der Rohe Award.

© Indrikis Sturmanis
© Indrikis Sturmanis

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ARHIS ARHITEKTI
Office
Cite: "TOP store / ARHIS ARHITEKTI" 25 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/612668/top-store-arhis-arhitekti/> ISSN 0719-8884