We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Lorne Hill House / Will Harkness Architecture

Lorne Hill House / Will Harkness Architecture

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 23

Lorne, Australia
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. This compact holiday home in Lorne, Victoria was designed for a recently retired couple and their adult family. The house negotiates a very steep site, planning height restrictions, and a modest budget. The clients were keen to capture the stunning coastal views, while retaining as much of the existing native vegetation as possible.

Section
Section

The house was conceived to be a sculptured geometric  form,  articulated through window placement and refined, yet honest detailing.  It was important for the dwelling to be flexible, and able to accommodate larger groups when required.  The plan is efficient, but ample, and feels generous through its volumetric spaces.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

An 'upside down' living arrangement prioritises communal spaces - affording them the best coastal views. And due to the steep nature of the land, the upper floor can be accessed directly from the rear of the site. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Lorne Hill House / Will Harkness Architecture" 25 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/612459/lorne-hill-house-will-harkness-architecture> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.