We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Casa VIB / Estudio BaBO

Casa VIB / Estudio BaBO

Courtesy of Estudio BaBOCourtesy of Estudio BaBOCourtesy of Estudio BaBOCourtesy of Estudio BaBO+ 24

Benavídez, Argentina
More SpecsLess Specs
Courtesy of Estudio BaBO
Courtesy of Estudio BaBO

Text description provided by the architects. The project should include a house-studio program for a photographer and his couple, in a private development in the province of Buenos Aires. The land belonged to an old property whose landscaping was designed by the renowned landscape architect Carlos Thays around 1940. On the lot, seven Himalayan cedars, that should be conserved, occupied the middle of the permitted buildable area.

Floor Plan
Floor Plan

The presence of these cedars, with their luminous and material quality, acts as the trigger for the project. The longitudinal volume places itself parallel to the west boundary, positioning the main facade towards the forest. The volume splits into two blocks, one of them turning gently back into the forest, allowing a path for the main entrance. The ground floor, which houses the domestic program, connects with its surrounding through the opening of a patio in between the dining room and the living room, enhancing the crossed views between the interior and the exterior.

Courtesy of Estudio BaBO
Courtesy of Estudio BaBO

The volume of the first floor houses the working area. While displacing it towards the same west boundary, it opens an exterior path which gives access to the rooms. These exterior circulation on top of the roof creates a new visual relation towards the threes, on a new level. Regarding the materials, the study of the industrialized black brick and its expressive possibilities, through different combinations, allowed us to obtain a single vertical module which defines the whole facade.

Courtesy of Estudio BaBO
Courtesy of Estudio BaBO

The vertical brick disposition is literally analogous to the corrugation of the tree crust and its willingness to generate rhythms of light and shadow, to sieve the presence of the house through the trees.

Floor Plan
Floor Plan

Analyse the binomial build object / natural environment. Approach the mixed uses of housing and professional workplace, establishing relations between them, based on the path of approximation and access.

Courtesy of Estudio BaBO
Courtesy of Estudio BaBO

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa VIB / Estudio BaBO" 25 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/612442/casa-vib-estudio-babo> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.