Selcuk Ecza Headquarters / Tabanlıoğlu Architects

Selcuk Ecza Headquarters / Tabanlıoğlu Architects

© Thomas Mayer© Thomas Mayer© Thomas Mayer© Thomas Mayer+ 27

  • Architectural Project Team:Salih Yılgörür, Aydın Işık, Ali Çalışkan, Utkan Yönter, Cenk Tunaboylu, Gökçe N. Gündüz, Fatma Ural, Tuğçe Güleç, Zeynep Dündar, Devran Eren Üzün, Oktay Murat,Sema Türker, İsmail Ulukaya, Ali Rıza Saçan, Gülin Derman
  • Structural:AN Engineering
  • Mechanical:ARKE / Türkoğlu
  • Electrical:KÜL
  • Fire:Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç
  • Facade:Okyanus Group
  • Lighting:Tepta
  • Main Contractor :Selçuklu Construction
  • General Coordinator:Hulki Yücel
  • Architects In Charge:Murat Tabanlıoğlu & Melkan Gürsel Tabanlıoğlu
  • City:İstanbul
  • Country:Turkey
More SpecsLess Specs
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Text description provided by the architects. Dynamic massing, spacious interiors

The owner of the pharmaceutical company is an elderly couple who would like the house feeling at the office; accordingly, scales, organization and aesthetics refer to residential settings, namely traditional Istanbul waterside mansions.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Like a small county settlement, juxtaposition of seven house-like volumes with hipped roofs forms the campus. The individual 'houses' integrate to each other either through gardens, roof gardens, upper or lower patios and paths and atriums. The brown color of the exterior brings up the soft wood effect and unifies the structure.

N+1.00 Floor Plan
N+1.00 Floor Plan

Reminiscent of modern villas, daylight enters through roofs and all transparent sides, creating a diffused lighting mood in the spacious internal space until the basement floor. To provide the balance of light and shadow and to increase the efficiency of passive climate control, the masses are enveloped with a designed mesh system.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Three floors for office use and two underground floors are reserved for car parking of the five-storey structure. Above the car park, first basement floor is at the sunken garden level; besides offices, multi-purpose halls, staff dining hall, sports and lounge zone are located, with an easy access to the green landscape. In addition to the wide windows, interiors of the basement floor receive daylight also through atriums.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The main entrance to the building is provided at the ground floor, by way of a bridge, side bridges link the roof terraces. Atriums and interior gardens create social zones between offices, located at the ground floor. The first floor (the top floor) is the executive office floor for managers and partners, including elegant dining halls, activity rooms and VIP lounges; “private world' of both partners constructed as mezzanine duplexes at two ends of the top floor.

System Detail
System Detail

The project received 2013 WAF Future Office Project Award and MIPIM 2015 Award Best Office and Business Development.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:İstanbul, Turkey

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Selcuk Ecza Headquarters / Tabanlıoğlu Architects" 25 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/611437/selcuk-ecza-headquarters-tabanlioglu-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.