the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. APOLLO Architects & Associates
  6. 2014
  7. Wave House / APOLLO Architects & Associates

Wave House / APOLLO Architects & Associates

  • 21:00 - 19 March, 2015
Wave House / APOLLO Architects & Associates
Wave House  / APOLLO Architects & Associates, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa + 20

  • Structural Engineer

    Masaki Structure (Kenta Masaki)
  • Mechanical Engineer

    Naoki Matsumoto
  • Lighting Design

    Sirius Lighting Office
  • More Specs Less Specs
Wave House  / APOLLO Architects & Associates, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Text description provided by the architects. The client, who works an advertising company and whose hobby is surfing, purchased a land by the beach and intended to build a family house with a courtyard there. The second floor overhangs the entrance approach and parking space for two cars, creating a floating facade.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The house has a U-shaped plan built around the courtyard on the ground floor. The courtyard is accessible directly from outside and we located the bathroom next to the courtyard so that one can directly enter there after coming home from surfing. The children’s room, which is connected to a study room, is also situated next to the courtyard so that they can comfortably study there while enjoying the view of the family’s memorial tree and the natural surroundings at the same time.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The second floor is an open space where they can observe the growing process of the memorial tree in the courtyard below. The kitchen in the back is a convenient open-counter style, and is connected to the dining room with a wide corner window. The living room is situated on the other side of the courtyard at the slightly lower level, connected to the dining room with a gently inclined ramp.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The large roof balcony is situated on the street side, providing a sense of openness and protecting the privacy at the same time. The window can be fully opened, connecting the interior and exterior spaces seamlessly. We intended to create a dramatic effect by locating rooms at different levels.

First Floor Plan
First Floor Plan
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
Second Floor Plan
Second Floor Plan

The family members on different floor levels can look up or down at each other across the courtyard. The repetitious pattern of wood strips on the ceiling provides the unique rhythmic accent above a simple space.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

View the complete gallery

About this office
APOLLO Architects & Associates
Office
Cite: "Wave House / APOLLO Architects & Associates" 19 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/610778/wave-house-apollo-architects-and-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Masao Nishikawa

浪潮公寓/ APOLLO Architects & Associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.