the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Parsonson Architects
  6. 2014
  7. Korokoro House / Parsonson Architects

Korokoro House / Parsonson Architects

  • 18:00 - 17 March, 2015
Korokoro House / Parsonson Architects
Korokoro House / Parsonson Architects, © Paul McCredie
© Paul McCredie

© Paul McCredie © Paul McCredie © Paul McCredie © Paul McCredie + 16

© Paul McCredie
© Paul McCredie

Text description provided by the architects. The housewas designed for a family of 6 with children of varying ages. It sits on an elevated sitewith expansive views over Wellington Harbour to the south and a narrower view down to a green valley at the lower end of the Belmont Regional Park to the north.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

The owners wereattracted to the site because of the different views, outdoor area and connection to green space.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

Because of its elevation and location the house is hit by both the southerly and northerly winds, we aimed to create a variety of outdoor spaces to offer options for sitting in, in the different winds and at different times of the day. We created an ‘H’ shaped plan containing both south and north facing outside spaces that are connected through the very glazed central living room.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

The north facing outdoor area is excavated into the hillside so that when planted it will filter and encourage the wind to flow over the top. Bedrooms are positioned in a variety of different ways to pick up the different aspects of view, with 2 children’s rooms at the east end of the house located around an activity area as extra living space.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

There are 2 main wings to the house with a split-level between. To the west bedrooms sit over the main living areas and to the east, bedrooms and smaller living space sit over the garage. Further to the west across the lawn is a guest house built at a later date.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

Each wing of the house is wrapped in a corrugated color steel sheath in the form of a roof that extends down the east and west walls and meets over the link-way joiningthe 2 wings.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The owners have an interest in colour. Togetherwith the clientswe have explored brighter colours in the sparer living spaces and more subtle natural colours in the bedroom areas.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

View the complete gallery

About this office
Cite: "Korokoro House / Parsonson Architects" 17 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/609790/korokoro-house-parsonson-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.