the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Brazil
  5. FGMF Arquitetos
  6. 2014
  7. Guilhermina Restaurant / FGMF Arquitetos

Guilhermina Restaurant / FGMF Arquitetos

  • 14:00 - 21 March, 2015
Guilhermina Restaurant / FGMF Arquitetos
Guilhermina Restaurant / FGMF Arquitetos, © Rafaela Netto
© Rafaela Netto

© Rafaela Netto © Rafaela Netto © Rafaela Netto © Rafaela Netto + 14

  • Architects

  • Location

    São Paulo - State of São Paulo, Brazil
  • Architects in Charge

    Fernando Forte, Lourenço Gimenes, Rodrigo Marcondes Ferraz
  • Area

    157.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Coordinators

    Ana Paula Barbosa, Marilia Caetano, Sonia Gouveia
  • Collaborators

    Gabriel Mota, Juliana Fernandes, Juliana Nohara, Thyene Schmidt
  • Interns

    Fernanda Silva, Julian Seifert, Mirella Fochi, Vera Silva
  • Interior

    FGMF Arquitetos
  • Contruction

    Arruda Zeitunlian Arquitetos
  • Electrical and Plumbing

    Ramoska e Castellani
  • Poll

    Ação
  • Visual Communication

    Prata Design
  • More Specs Less Specs
© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

Text description provided by the architects. Located in a famous street at the São Paulo bohemian neighborhood Vila Madalena, Guilhermina is a restaurant and rotisserie with a differentiated concept, and is the first enterprise by this group of investors.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

The 5 x 25m terrain was previously occupied by a totally deteriorated building, which was demolished to give place to the new one that occupies almost the entire lot, preserving only a small front setback, composed by the entrance to the restaurant and the open waiting area next to a garden. The restaurant building may be seen as a 6m tall single volume with the same length as the lot, entirely made with cementitious coating both internally and externally.

Section A
Section A

The restaurant has two levels: The ground floor is designed for the entrance, cashier, bar, counter, the display of cold cuts, the tables’ area, bathrooms, and the display area for hot foods and fridges with frozen foods and wines in the back. The upper deck homes the kitchen and other service areas, as well as a small office. The kitchen is closed with a glass panel and may be seen from the lower level, which is a prominent element within the project. The roof slab is technical and is entirely occupied by water tanks and air conditioning, exhaustion and inlet equipment, etc.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

We tried to establish a permanent contact between the building and the street. For this purpose, the three meters setback was kept and occupied by a little garden, and the façade is fully glazed. The almost six meters of glass are divided in two parts: The lower one has a sliding panel that allows the communication between the interior and exterior area. The upper one is made with a fixed glass and allows a complete view of the interior of the restaurant.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

Inside the big wooden shelf draw attention; it organizes the products displayed, hides the restaurant’s storage and equipment area, homes a big sofa, and is both furniture and covering. This big element is cut from the ceiling in order to allow the entry of natural light throughout the day and the artificial light of the reflectors at night through rectangles of different sizes.On the wall irregular compartments continue the logic of “full and empty,” making the relation between architecture and furniture intrinsic.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

Another major item in the composition of the internal space is a long strip made with white ceramic tiles that goes from the restaurant’s entrance through the floor, the tables, the foods display balcony, to the back wall of the room where it ends, in a further attempt to subvert the separation of what is building and what is furniture.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

Artworks also have room in this project. Below the window between the kitchen and the hall, the high-ceiling area is occupied by a sculpture made with wire gauze and ceramic pieces by the same ceramic artist who developed the set of cups, dishes and platters especially for the restaurant. Finally, the graffiti is present at the bathrooms doors, distinguishing the genders.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

The functioning of the restaurant is very flexible. It is possible to eat in loco or buy foods and other products to eat at home. The products are displayed all over the room, which is divided equally between the clients that will stay for a short period and those who will stay longer. This flexibility was also aimed at the design, both in the slight separation between inside and outside and in the dilution of the differences between building and furniture.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Guilhermina Restaurant / FGMF Arquitetos" 21 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/608257/guilhermina-restaurant-fgmf-arquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Rafaela Netto

Guilhermina餐厅/ FGMF Arquitetos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.