the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Romania
  5. ahaa
  6. 2013
  7. Under the Attic / ahaa

Under the Attic / ahaa

  • 21:00 - 24 March, 2015
Under the Attic / ahaa
Under the Attic / ahaa, Courtesy of ahaa
Courtesy of ahaa

Courtesy of ahaa Courtesy of ahaa Courtesy of ahaa Courtesy of ahaa + 18

  • Architects

  • Location

    Bucharest, Romania
  • Architect in Charge

    Andreas Heierle, Cristina Trofin
  • Area

    74.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Timber Construction

    Holz&Stein
  • HVAC

    HAM Group Bucharest, Romania
  • Furniture

    Radu Preoteasa
  • Thermal Insulation

    Rigitherm
  • More Specs Less Specs
Courtesy of ahaa
Courtesy of ahaa

Text description provided by the architects. In most Romanian buildings the space below the pitched roof remains a space without a clear function, its use being restricted by fire protection regulations. On the top floor of this interwar block of flats, a banal apartment became cramped for a 30-year old with an active social and professional live. The existing flat was organised in a cellular, somewhat laborious way. An entrance hall communicated with a second hall, giving access to two bedrooms and a bathroom. At the opposite side a long corridor connected the kitchen. The atmosphere was oppressive, the hallways dark and the rooms too tight.

Courtesy of ahaa
Courtesy of ahaa

The project aims at installing visual connections in depth and a permanent contact with the exterior to generate a feel of generosity within the narrow physical boundaries. Two radical gestures dissolve the unfortunate circulation zones: the elimination of the wall between the existing bedrooms and the decomposition of the bathroom. The living and dining areas find their place on the sunny side of the apartment, wrapping a generously enlarged terrace. The sanitary functions are split up, in order to allow simultaneous use by two persons. The kitchen divides the dining and living areas without cutting the visual connection.

Floor Plan
Floor Plan

The diversity of functions overlaps with spatial richness, introducing the 3rd dimension as the main element to dynamise the spatial experience. The choice of materials is subordinate to discretion and the economy of means. Even if cosmopolite and a bit eccentric, the apartment keeps a modest appearance. The project refuses the architectural clichés usually associated with mansard-apartments, the attic being integrated only fragmentally and in an almost accidental way, permitting punctual vertical intrusions. The irregularities of the old floor plan are absorbed by integrated furniture turning the corners to emphasise the fluidity of space.

Courtesy of ahaa
Courtesy of ahaa

View the complete gallery

Cite: "Under the Attic / ahaa" 24 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/608210/under-the-attic-ahaa/> ISSN 0719-8884