the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. Italy
  5. UNA2
  6. 2013
  7. “Le Creste” Cultural Centre / AREA PROGETTI + UNA2 + Andrea Michelini + Laura Ceccarelli

“Le Creste” Cultural Centre / AREA PROGETTI + UNA2 + Andrea Michelini + Laura Ceccarelli

  • 05:00 - 1 June, 2015
“Le Creste” Cultural Centre / AREA PROGETTI + UNA2 + Andrea Michelini + Laura Ceccarelli
“Le Creste” Cultural Centre / AREA PROGETTI + UNA2 + Andrea Michelini + Laura Ceccarelli, © Andrea Bosio
© Andrea Bosio

© Andrea Bosio © Andrea Bosio © Andrea Bosio © Andrea Bosio + 29

  • Www una2 net

    AREA PROGETTI, UNA2, Andrea Michelini, Laura Ceccarelli
  • Location

    57016 Rosignano Marittimo LI, Italy
  • Area

    2850.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Structural Engineering

    AREA PROGETTI, Marco Cuccureddu
  • Mechanical Engineering

    Golder Associates, Saggese, Francesco Morgagni, Cristina Molineris
  • Safety Manager in the Design and Construction Phases

    Paola Arbocò (UNA2 architetti associati)
  • Construction Site Supervision

    Domenico Racca / AREA PROGETTI (director of works), Pierluigi Feltri / UNA2 architetti associati (operative director for construction), Marco Cuccureddu / AREA PROGETTI (operative director for structural engineering), Costantino Basile / Golder Associates (operative director for mechanical engineering)
  • Supervisors for the Municipality of Rosignano Marittimo

    Andrea Immorali with: Monica Ceccanti
  • General Contractor

    CONSORZIO COOPERATIVE COSTRUZIONI, Bologna, Italy
  • Contractors

    CLC Soc. Coop, Giorgio De Sio, production director / Maurizio Bizzi, site construction director / Filiberto Cardelli, site construction manager / Coop Cellini, Prato, Italy (electrical and mechanical systems) / Antonio Colonnesi, systems construction manager / Alessandro Castignani, assistant
  • Furniture

    Tecnocoop srl, Mori (Trento, Italy)
  • Client

    Municipality of Rosignano Marittimo (Livorno, Italy)
  • More Specs Less Specs
© Andrea Bosio
© Andrea Bosio

Text description provided by the architects. The building. The Cultural Centre is a flat, single-storey building. It is crossed by a covered pedestrian walkway which, as well as suggesting an alternative approach to passersby through the Centre’s services, leads to the train station underpass functioning as an important link in the urban road network. The building is divided into three distinct blocks arranged along the walkway, used by those going to the library and those on their way to the nearby underpass. The layout ensures that all the areas face onto the walkway. Following the underpass, on the right is the cafeteria/newspaper library; where the path widens it opens onto the library; it then leads to the play room, youth information centre and the multi-purpose area.

© Andrea Bosio
© Andrea Bosio

Materials, technologies, systems. The design made use of innovative technologies in order to improve the energy performance of the building. The choices made include high performance envelope components; natural ventilation systems; underground conduits for preheating the ventilation air in winter and its cooling in summer; solar thermal collectors using water for the production of domestic hot water; a photovoltaic system; a monitoring and control system to control the plant systems and the building systems. The exploitation of natural light contributes to energy saving through the use of a lighting system equipped to automatically control the light intensity depending on the intake of light.

Section
Section
Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

Structure and infills. The building has a load-bearing structure comprised of reinforced concrete circular pillars and a roof with a double frame of glulam beams and wooden planking above. At foundation level there are a series of underground channels for the natural ventilation of the building. This network of primary channels is connected to a series of secondary channels of various sizes which distribute air to the outlets located in the rooms. The underground channels made of reinforced concrete also act as a support for the pre-stressed hollow-core floor elements. The infill walls are all constructed with pressed straw bales.

© Andrea Bosio
© Andrea Bosio

Green roof, reinforced earth dune, garden. An extensive non-walkable roof garden has been created on the roof. This choice allows high thermophysical performances as well as providing an effective contribution by reducing fine particles in the atmosphere and greenhouse gases. The garden of the library is delimited on the railway side by a dune made of reinforced earth 3.20 metres high, which has the twofold function of enclosing the outdoor reading area and protecting the indoor activities of the library from railway noise. The garden, which slopes from the reinforced earth down to the external wooden paving, was made using waste material from the excavations and planted with species that bloom at different times throughout the seasons.

© Andrea Bosio
© Andrea Bosio

Passive cooling. Passive cooling mainly focuses on the application of techniques for the natural ventilation of the rooms. The aim was to maximize the entry of natural air flows inside the building: the natural ventilation system is comprised of a wind tower and a system of solar chimneys arranged on the roof so as to serve the greatest number of rooms. The wind tower is a system for capturing air currents with openings at the top facing the prevailing winds. Taking advantage of the sea breezes, the tower directs the cool air to a field of underground channels. The cool air reaches the rooms from below while warmer air is extracted through the solar chimneys which open on the ceiling. The solar chimneys are cylindrical structures made of coloured sheet metal, fixed to the building’s load-bearing structure and equipped with shutters with an electrically controlled opening and closing system.

© Andrea Bosio
© Andrea Bosio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "“Le Creste” Cultural Centre / AREA PROGETTI + UNA2 + Andrea Michelini + Laura Ceccarelli" 01 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/607651/le-creste-cultural-centre-area-progetti-una2-andrea-michelini-laura-ceccarelli/> ISSN 0719-8884