the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Latvia
  5. AB3D
  6. 2014
  7. Residential complex Ciekurkrasti / AB3D

Residential complex Ciekurkrasti / AB3D

  • 16:00 - 19 March, 2015
Residential complex Ciekurkrasti / AB3D
Residential complex Ciekurkrasti / AB3D  , © Ansis Starks
© Ansis Starks

© Eriks Bozis © Ansis Starks © Ansis Starks © Ansis Starks + 18

  • Architects

  • Location

    Ādaži, Ādažu novads, Latvia
  • Area

    154494.0 ft2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Eriks Bozis
© Eriks Bozis

Text description provided by the architects. Residential complex Ciekurkrasti is located in Adazi – a suburb of Riga (capital of Latvia) 20 minutes drive from the city center. It is made up of three joined blocks facing lake Baltezers to the south and framing a wide courtyard to the north west. The blocks are positioned so that most residences have a terrace with a direct view of the lake.  The residences vary from compact one bedroom apartments to spacious 4 bedroom lofts, wide open to their environment, extended by vast exterior surfaces.

© Ansis Starks
© Ansis Starks

The plot was severely degraded during the Soviet period. It was revitalized by turning the desolated waterfront into a public beach and constructing a boating pier for the use of local residents.

© Ansis Starks
© Ansis Starks

The accentuation of natural surroundings was at the forefront of our design process. So we had to be very careful to integrate the sizable volume into the existing environment. We covered the whole building with black wood thus connecting it with natural surroundings and giving it a natural but noble look.

© Ansis Starks
© Ansis Starks

Voids and openings to the landscape create terraces and tunnels. Circulation areas outside the building feature sculptural concrete stairs that rise through openings in the volume and connect the courtyard to the lower laying waterfront.

Floor Plan
Floor Plan

There are four storeys in total, including a basement with one side buried underground. The structure is built from reinforced concrete.

© Ansis Starks
© Ansis Starks

Parking and storage areas in the basement are connected to the levels above by lifts that open onto spacious staircases with large windows allowing natural light to enter the interior. Exposed concrete surfaces on the ceiling and walls are interspersed with wooden cladding. The floors and stairs are polished concrete.

© Ansis Starks
© Ansis Starks

Each staircase has an entrance from the courtyard. The main entrance lobby is connected to the communal areas. There is a gym, a spa with a pool, a restaurant facing the lake and a roof terrace to encourage socialization of the residents.

© Ansis Starks
© Ansis Starks

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Residential complex Ciekurkrasti / AB3D " 19 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/606777/residential-complex-ciekurkrasti-ab3d/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Ansis Starks

Ciekurkrasti集合住宅/ AB3D

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.