All
Projects
Products
Events
Competitions

Woljam-ri House / JMY architects

Woljam-ri House / JMY architects

© Joonhwan Yoon © Joonhwan Yoon © Joonhwan Yoon © Joonhwan Yoon + 21

Houses  · 
Woljam-ri, South Korea
  • Architects: JMY architects
  • Area Area of this architecture project Area: 220.0 sqm
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2014
  • Photographs photographs: Joonhwan Yoon
  • Collaborator-S

    MOA Structure
  • Collaborator-M

    HL Consulting Engineers
  • Collaborator-E

    Daewon Pobis
  • Construction

    CS Construction
  • Interior Construction

    Site people
  • Site Area

    628.00㎡
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. A spectrum between private and public.

This is a country house that internally respects various life styles of three-generation family members as well as their communal life, and that externally encourages communications with neighbors and inverts aggressively disadvantages of the site. The complex boundary between private and public, which is always born in communal life is reinterpreted as multi layers of vertical and horizontal planes in regard to functions and contexts.

© Joonhwan Yoon
© Joonhwan Yoon

Large but diagonal-shaped site, environmental limit.

The site is the center of a basin surrounded by low hills, and it is of a diagonal shape with 628.00㎡. The site is the lowest area within the basin, and neighboring houses are besieging the site along the hill flow. The view is opened only to the east-south toward reservoir. And those have determined the architectural arrangement and openness of the house.

Floor Plan
Floor Plan

Country house for three generations.

The house basically consists of common space, grand parents’ space, parents’ space(1st floor) while the children’s space is with grand parents’ space.

© Joonhwan Yoon
© Joonhwan Yoon

Abundant outdoor space and space as a buffer zone.

The diagonal shaped site that its shape is defined by the reversed ‘ㄱ’ shaped house, consists of three areas such as access road, courtyard and backyard with a water pond, and the spaces altogether make a circulating spatial narrative. And with the two outdoor decks on the first floor, the number of space ends up becoming five. Each outdoor space is formed as an extension of adjacent interior space, and they come to embrace spatial narratives of public space as a semi-private buffer zone against neighboring spaces and the surrounding nature.

Section
Section

Controlled openness.

It is achieved the maximum privacy level against neighbors while the openness of space is maintained through contemporary application of the secluded spatial arrangement of Han-ok in regard to geometry, context and program. Living room is opened to the courtyard in the south, the view of the rooms on the 1st floor are designed to face the adjacent lake. The wall fence plan was considered as a part of the architecture, and it was designed, when it is necessary, to block the views from the outside, yet without losing openness.

© Joonhwan Yoon
© Joonhwan Yoon

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Woljam-ri House / JMY architects " 17 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/605246/woljam-ri-house-jmy-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.