We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Tourist Information Centre Postojna / studio stratum

Tourist Information Centre Postojna / studio stratum

© Virginia Vrecl© Virginia Vrecl© Virginia Vrecl© Virginia Vrecl+ 12

Postojna, Slovenia
  • Collaborators:Primož Špacapan, Nejc Jurič
  • Structure:CBD d. o. o., Biro Črta d. o. o.
  • Services:Progalant d. o. o., Arctur projektiva d. o. o.
  • Fire Safety:P-Študija, Liljana Ožbot s. p.
  • Main Construction Contractor:Kolektor koling d.o.o.
  • Design Team:Polona Filipič, Peter Šenk, Marko Pretnar
  • City:Postojna
  • Country:Slovenia
More SpecsLess Specs
© Virginia Vrecl
© Virginia Vrecl

Text description provided by the architects. The design concept reflects current spatial and traffic arrangements on the site of a former petrol station. Moved to the very south part of the area, the programme belt enables the stringing of diversely designed closed and open environments and ambiences. An entry park with areas for relaxation is planned by the driveway to the rest stop, leading to a parking lot for 10 cars.

© Virginia Vrecl
© Virginia Vrecl

The latter joins with the area of the TIC building with sanitary facilities and refreshments point serving visitors and local community. Further on it is opening up towards the green area, the relaxation and play park.  The building has a cross laminated timber/steel structure and a wooden facade and interior elements. The transparent retail gallery area is flexible and enables moving around equipment elements or exhibits.

© Virginia Vrecl
© Virginia Vrecl
Floor Plan
Floor Plan

The emphasised unified area that runs from the facade to the roofing, canopy and landmark is a spatial attractor, employing its form to economically merge various functions into a recognisable architectural prototype, which can adapt to diverse edge conditions. The building is designed in line with the principles of sustainable construction its form and orientation. Moreover, distinct characteristics of Inner Carniola and Karst construction are paraphrased by the use of autochthonous materials in a contemporary manner.

© Virginia Vrecl
© Virginia Vrecl
Elevation
Elevation

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Postojna, Slovenia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tourist Information Centre Postojna / studio stratum" 16 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/605125/tourist-information-centre-postojna-studio-stratum> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.