the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Ramon Esteve
  6. 2010
  7. Paz & Comedias House / Ramon Esteve

Paz & Comedias House / Ramon Esteve

  • 04:00 - 27 February, 2015
Paz & Comedias House / Ramon Esteve
Paz & Comedias House / Ramon Esteve, Courtesy of Ramón Esteve
Courtesy of Ramón Esteve

© Jonathan Segade Courtesy of Ramón Esteve © Christoph Kicherer para Bul- thaup Courtesy of Ramón Esteve + 23

  • Collaborator Architects

    Paula Cabrera Mercedes Coves Anna Boscà Olga Badía
  • Building Engineer

    Antonio Morales Emilio Pérez
  • Construction company

    Inrem S.A.
  • Works manager

    Francisco Ga Pellicer
  • More Specs Less Specs
© Christoph Kicherer para Bul- thaup
© Christoph Kicherer para Bul- thaup

Text description provided by the architects. A mountain landscape, with big stone retaining walls, is the origin of the design of the layout of this house. Located in a housing state in Sagunto, Valencia, at the base of the Calderona Range, the Paz & Comedias House is fully integrated with its envi- ronment by reusing the red sandstone, extracted while opening the foundations, in the masonry walls.

Courtesy of Ramón Esteve
Courtesy of Ramón Esteve

Thus, the walls that arrange the spaces are parallels to each other and perpendicu- lar to the mountain slope. Together with the stone, this merges the house with the landscape.

© Christoph Kicherer para Bul- thaup
© Christoph Kicherer para Bul- thaup

Wide glass panes encloses the stone walls, allowing total transparency between the mountain and the valley and emphasising the massiveness of the walls.

Section
Section

Eastwards, the views become wider towards the sea. On this façade, the main element is the balcony of the main bedroom. A balcony that hangs really high, offering a great feeling of weightlessness and broad views of the landscape.

© Jonathan Segade
© Jonathan Segade

On the contrary, the western side of the house is limited by an intimate space, obtained by separating the house from the mountain. The stone walls work here as buttresses and create a courtyard that acts as a filter between the house and the landscape. This exterior space links the previous dwelling to its extension and becomes the lobby for the homeowner’s art gallery. Due to this, the most private parts of the house and its circulation are laid out in this zone.

Courtesy of Ramón Esteve
Courtesy of Ramón Esteve

Inside the house, the main feature is the fluid connection between spaces. The use of few materials and elements, such as the arrangement of the walls and the glass openings, contributes to a clear continuity between rooms. Grey Ulldecona stone is used for the pavement and also for the bathroom counters; the colour of the external carpentry made of laminated iroko wood tunes with the red sandstone walls; interior walls and furniture in white complete a quiet and fluid atmosphere.

Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of Ramón Esteve
Courtesy of Ramón Esteve
Floor Plan
Floor Plan

Finally, a house where an exact use of colours and materials and a precise geometry are combined to form a great watchtower, subtly and austerely integrated into the landscape.

Courtesy of Ramón Esteve
Courtesy of Ramón Esteve

View the complete gallery

Cite: "Paz & Comedias House / Ramon Esteve" 27 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/603130/paz-and-comedias-house-ramon-esteve/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments