the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Romania
  5. Radu Teacă
  6. Copper House in Sibiu / Radu Teacă

Copper House in Sibiu / Radu Teacă

  • 16:00 - 12 March, 2015
Copper House in Sibiu / Radu Teacă
Copper House in Sibiu / Radu Teacă, © Peter Marx
© Peter Marx

© Peter Marx © Peter Marx © Peter Marx © Peter Marx + 21

© Peter Marx
© Peter Marx

Text description provided by the architects. An important aspect was to achive a harmonious integration of the building on its own site. Sibiu is an old city with a well-defined center of medieval buildings, dating from the Renaissance and Baroque period. Therefore, the double pitched roof, the proportions of windows and the spaces between them were an attempt to adjust to existing archetypes. All these elements add a “gothic” spirit to the building, ensuring a better integration on the site.

© Peter Marx
© Peter Marx

Another purpose of this project was to obtain the essence of form on a minimalist key. In order to accomplish this, we used the same material for both roof and facade. It is understandable how the roof dictated the material for the vertical elevations as well. This is how the all-copper solution crystallised, copper being a material that ages beautifully and diversely.

Section C
Section C

The simple volume of the house is divided in two, by a void that illuminates the interior, bringing the light right in the middle of the composition. Inside, a fluent and continuous space is created by the presence of this atrium, representing the core of the building, creating an introverted space despite the small size of the site. Half levels add dynamism to the construction and their connection is made, besides the immaculate white stairs, by an elevator.

© Peter Marx
© Peter Marx

To highlight the spectacular interior volume we used mostly white, so the color perception does not interfere with the perception of space itself. In this way we have managed to place the “public” functions facing the street (hall, living         room) and the “private” ones facing the backyard (bedrooms).

Section B
Section B

Also for reasons of privacy the home cinema is located in the semi-basement, facing a generous english courtyard. In order to make the semi-basement, part of the daytime area, the english courtyard was outlined by stepped rowes filled with greenery/vegetation and the transparency of the home cinema windows represents an extension of the room towards this relaxing courtyard.

© Peter Marx
© Peter Marx

The stage design of the plants with the stepped rows ensures a discreet nightime lighting and protection from the surroundings. The image of the aging copper brings life to the building, but also clashes with the simplicity of the volume, something highly beneficiary in this context.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In the spirit of unity of expression both the fence and the gate were made of oxidized steel, protected with a colorless varnish. The kitchen, the technical room and the home cinema are placed in the semi-basement, the ground floor has an entry hall and the stairs leading to the dining area; then we find the living room placed on the first floor with the related stairs that arrive to the sleeping areas – the master bedrooms and the other bedrooms on the last floor, facing the backyard.

© Peter Marx
© Peter Marx

The rhythm given by the full and hollow areas from the facade benefits the interior design. The beneficiary is an art collector and this way the paintings can be placed organized and rhythmically between the windows. The facade is well isolated and ventilated, also granted with a heath recovery system, placed near the roof.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Radu Teacă
Office
Cite: "Copper House in Sibiu / Radu Teacă" 12 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/602870/copper-house-in-sibiu-radu-teaca/> ISSN 0719-8884