Tucheng Sports Center / Q-Lab

Tucheng Sports Center / Q-Lab

© highlite images© highlite images© highlite images© highlite images+ 67

  • Architects: Q-Lab
  • Area Area of this architecture project Area:  13791
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  highlite images
  • Architects In Charge:Sense Tseng, Borden Tseng
  • Design Director:Borden Tseng
  • Project Manager:Tunghan Wu
  • Project Designers:Zizi Huang, Foli Yeh, Albert Chiu, Kunghuei Wang
  • Construction Company:Best Giving
  • Budget:US $ 14 million
More SpecsLess Specs
© highlite images
© highlite images

Text description provided by the architects. Tucheng Sports Center is composed of three interlocking volumes that stack on top of each other. Both the red (basketball courts) and the grey massing (ice hockey rink) cantilever 9 meter out from the blue massing (swimming pool) which create a continuous walkway beneath for semi-outdoor activities such as casual strolling, rock climbing and street dancing.

© highlite images
© highlite images

The exterior of the building is cladded with a composite window/wall system that incorporates perforated aluminum in the front and glass/insulation in the back, which allows sunlight to be filtered gently into the interior space. With this cladding system, one is able to look out from within with maximum transparency, but at the same times provides privacy when looking from outside inwards with maximum opacity.

First Floor Plan
First Floor Plan

Moreover, the design of exterior is composed with an array of gradient colors which reflects the analysis of heat gain/loss (using lighter color panels for the most heat gain area, darker color panels for the least heat gain area).

© highlite images
© highlite images

With three volumes intersecting each other, interior is created with maximum visual connectivity that allows visitors to see beyond their own sports space. For example, when inside the swimming pool, one is able to see the other space such as fitness gym, snooker room, yoga rooms, and spinning bike rooms located on the second floor, and vice versa.

© highlite images
© highlite images

Tucheng Sports Center embraces both horizontality and verticality in design. It explores the opportunity of engaging visitors with height differences in building section and at the same time brings people together with open floor plan layout. It is a building with delightful surprises at every turn of the corner as well as on every change of levels.

© highlite images
© highlite images

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tucheng District, New Taipei City, Taiwan (ROC) 236

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tucheng Sports Center / Q-Lab" 25 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/602413/tucheng-sports-center-q-lab/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.