the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. ​Aileen Sage Architects
  6. 2014
  7. Courtyard House / ​Aileen Sage Architects

Courtyard House / ​Aileen Sage Architects

  • 01:00 - 25 February, 2015
Courtyard House / ​Aileen Sage Architects
Courtyard House / ​Aileen Sage Architects, © Tom Ferguson
© Tom Ferguson

© Tom Ferguson © Tom Ferguson © Tom Ferguson © Tom Ferguson + 14

© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

Text description provided by the architects. A new house designed by architect Amelia Holliday for her family (husband David Lakes, daughter Aoife and dogs Ciara and Audrey). Located in the Paddington Conservation area it reinterprets the classic terrace house typology that characterizes much of the surrounding area. As a core principal the house is designed as a robust form that responds to the changing needs of the family over time. Consideration has been given to how rooms may be occupied differently throughout the year and over the years - as the family expands, children grow and needs change. Architecture that responds to this theme of future flexibility is a key concern of the office (see Aileen Sage Architects unbuilt projects “27 smith st”, “Big Bungalow House”.)

© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

The existing house on the site was a decrepit 1880s two-story house that had been significantly altered over time leaving little of the original intact. Extensive termite, mould and moisture damage had further reduced the structural integrity of the original house meaning the existing form could not be salvaged. The new house however takes the envelope and general site arrangement of the original as a starting point. It re-traces the existing form, maximizing access to natural light and ventilation to all rooms and in doing so reinterpreting it for today. The house maintains traditional elements of the terrace vernacular but reinterprets them through a contemporary lens. Public and private zones are subtly articulated, mediating your relationship to the street through layered vantage points as you move through the house. The overhanging balcony, sandstone foundation and visual contrast between the front and rear of the house echo the patterns of the surrounding terraces.

© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

The material palette similarly references the original and surrounding built language. Sandstone, bagged recycled brick and rough rendered masonry are contrasted with off form concrete and an assemblage of new and recycled patterned and clear glass. Internally, painted vertical timber boards line the front section of the house and are echoed in deep concrete reveals to the central living room formed from salvaged fence palings from the site. In the rear of the house painted timber floor and ceiling joists are left exposed creating a sense of informality in contrast to the smooth planes of the front. Joinery units are simply painted or stained and for the most part assembled from scrap left over or recycled material on site. Colour and texture are used as a playful device throughout the home. Layered unexpected colour pairings articulate and expand the rooms beyond the confines of their walls. Brass framed joinery items are designed as pieces of furniture - hovering on fine legs or suspended from the ceiling they allow the dimension of the room to continue over and around.

Floor Plans
Floor Plans

A walled garden and series of smaller courtyard spaces were carved from the envelope creating a central courtyard plan. With concept plans designed by Sue Barnsley Design the garden is an ever-evolving element building on layers of colour and texture. Each of the living areas opens up to this inner city “secret garden” with different scaled openings allowing for flexibility in seasonal occupation. A roof planted with succulents connects the front and rear of the house and separates the two wings. Two large frangipanis were transplanted from the original front garden and a new leopard tree planted in the central courtyard for summer shade.

© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

View the complete gallery

About this office
Cite: "Courtyard House / ​Aileen Sage Architects" 25 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/602097/courtyard-house-aileen-sage-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.