the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Nuno Melo Sousa
  6. 2014
  7. Pala Living Room / Nuno Melo Sousa

Pala Living Room / Nuno Melo Sousa

  • 03:00 - 27 February, 2015
Pala Living Room / Nuno Melo Sousa
Pala Living Room / Nuno Melo Sousa, © José Campos
© José Campos

© José Campos © José Campos © José Campos © José Campos + 17

© José Campos
© José Campos

Text description provided by the architects. A house as a sum of attachments, without a living area.
Among the volumetric shapes and add-ons, a patio.
A horizontal platform and two black volumes.

© José Campos
© José Campos

In order not to disrupt the house´s daily life, the main structure was built without destroying the existent windowed yellow wall. Thus, the project comes up with the idea of placing a slab in exposed concrete that supports the existing coverage and stands in tension with the movement of the upper bound gallery.

© José Campos
© José Campos

A large skylight emerges in traditional slate shingles, evoking the same material use as the existent vernacular kitchen on the plot´s opposite side and providing light and ventilation to the new living room. The existing pavement was kept as well as the existent roof.  

Plans
Plans

After the implementation of the concrete slab and supporting elements, the wall that once bordered the narrow living space, was finally demolished, connecting the new space and the corridor.

© José Campos
© José Campos

View the complete gallery

Cite: "Pala Living Room / Nuno Melo Sousa" 27 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/601009/pala-living-room-nuno-melo-sousa/> ISSN 0719-8884