the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Deer Grotto / Visiondivision

Deer Grotto / Visiondivision

Deer Grotto / Visiondivision

For their latest commission, Visiondivision addressed the extension of an 18th century cottage with their typical offbeat approach (check out their other projects previously featured on AD).  Abiding by the clients’ request for the house to blend in with the environment, particularly from the one side where the client’s conservative mother “has her cottage and watchful eyes”, the extension becomes a unobtrusive living space that is part of the earth, making it appear “almost invisible”.

More images and more about the extension after the break.

Utilizing the sloping condition of the site, the architects were able to excavate the hill and construct a concrete vault in its void.   The vault is then punctuated in strategic locations to allow light to illuminate the living spaces.  The rest of the vault is covered with soil, leaving no obvious indications of the architects’ presence.

Deer statues placed on top of the building cover the holes and become the light shafts;  they also act as a reference point for the content of the house.

The new extension is connected to the original home with an internal stair that divides the extension into a social zone and a quieter one.  The social zone, which consists of a small kitchen and a living room, is clothed in a glass façade (the only visible façade of the entire extension) and faces the river.  The quieter zone is comprised of the sleeping areas and bathroom where the over lights display the change of light quality throughout the day.

Cite: Karen Cilento. "Deer Grotto / Visiondivision" 12 May 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/59876/deer-grotto-visiondivision/> ISSN 0719-8884
Read comments