the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. F.A.D.S.
  6. The House for Contemporary Art / F.A.D.S.

The House for Contemporary Art / F.A.D.S.

  • 02:00 - 29 May, 2015
The House for Contemporary Art / F.A.D.S.
The House for Contemporary Art / F.A.D.S., © Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

© Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda + 14

  • Architects

  • Location

    Fukui, Japan
  • Architect in Charge

    Ryumei Fujiki, Yukiko Sato
  • Area

    137.0 sqm
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Yasutaka Konishi
  • MEP/FP Engineer

    Osamitsu Kagenaga
  • Electrical Engineer

    Kazuo Shuto
  • Contractor

    Matsuda Koumuten Co., Ltd.
  • Constr Manager

    Kazunari Yamada
  • Site Area

    246.48 m2
  • More Specs Less Specs
The House for Contemporary Art / F.A.D.S., © Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

Text description provided by the architects. Ryumei Fujiki and Yukiko Sato/F.A.D.S designed this home for an art appreciator and amateur artist who wanted a “house like an art museum.” Planned with careful consideration for air circulation as well as for the harsh, snowy climate of the Japan Sea coast, the structure is composed of white boxes of varying scale that frame spaces like pictures.

Courtesy of Ryumei Fujiki
Courtesy of Ryumei Fujiki

Seamless Spatial Composition

You can circulate through the spaces in this home looking at the owner’s collection of artwork just as if you were passing through galleries in a museum. The structure fulfills the client’s request that passersby not be able to see inside, while also letting in fresh air and sunlight and achieving a well-sequenced, multi-layered spatial composition. Although the home is made up of a number of cubes of different sizes, we tried to create a structure that was as seamless as possible, with the spaces forming a single connected unit. In addition,  the client wanted to be able to draw in both the garden and the studio, so we included a courtyard that could be accessed directly from the north-facing studio.

Axonometric
Axonometric

Client’s Collection

It goes without saying that our top priority was fulfilling the client’s wishes. We began by measuring the many works of art that the client had created and collected over the years. Next, we held a number of planning meetings to discuss where to display each work of art, among other issues. For instance, we determined the height of the living room ceiling based on the wall size that could accommodate a painting measuring over 1.5 x 1 meter. In addition to the art collection, the client also has a large number of old records, mostly jazz. It was important for us to figure out a way to display them so their jackets would appear to best advantage. 

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

Response to the Environment (Nature)

We considered very well the response to and interaction with the environment. The first thing was dealing with the snow. In regions with heavy snow, the shape of the roof is very important. Many homes are built on the assumption that someone will shovel the snow off the roof, but that’s a lot of heavy work, and dangerous. Our initial proposal was for a budget-conscious, wood-framed structure with a gently-sloping roof that would naturally shed snow. In the end, however—and in part because of the client’s input—we decided on a flat roof with no parapet that would stay relatively snow-free because of wind action. 

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

Our second challenge was coming up with a plan that would create good airflow within the structure. To encourage natural ventilation, we created a temperature differential by designing two gardens, one on the south side that would warm up easily, and one on the north side that would remain cool. This is a traditional design method used in Kyoto townhouses (Please see the attached images). 

Our Philosophy

In this project, our first priority was fulfilling the client’s wishes, but we don’t believe the architect’s role stops there. Architects must also respond to various societal problems with bold imagination. For example, we need to fundamentally rethink architectural practices in response to the world’s worsening environmental problems. We are looking to nature, or natural systems, for hints as to how to do that. It’s not simply about finding clever ways to reduce energy use, but rather about architecture itself growing closer to nature. It’s impossible to fully realize this ideal in a single project, but what we hope to do in our future work is to steadily experiment with a variety of approaches, and through that process to approach a new kind of architecture.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

View the complete gallery

About this office
F.A.D.S.
Office
Cite: "The House for Contemporary Art / F.A.D.S." 29 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/598316/the-house-for-contemporary-art-f-a-d-s/> ISSN 0719-8884