the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Cyprus
  5. Vardastudio Architects & Designers
  6. 2014
  7. Prodromos and Desi Residence / Vardastudio Architects & Designers

Prodromos and Desi Residence / Vardastudio Architects & Designers

  • 01:00 - 24 February, 2015
Prodromos and Desi Residence / Vardastudio Architects & Designers
Prodromos and Desi Residence  / Vardastudio Architects & Designers , © Creative Photo Room
© Creative Photo Room

© Creative Photo Room © Creative Photo Room © Creative Photo Room © Creative Photo Room + 23

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room

Text description provided by the architects. A four-bedroom three-storey house with entry at the top level. The car entrance is from the road level, and a parking area is at the top enclosed with vertical louvers. Cantilevered verandas and a swimming pool extend towards the view to the south.

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room

The project site is located on a hillside with a steep drop down from road level. Aside from the challenge, the topography affords panoramic views to the sea.

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room

The central concept is the configuration of spaces vertically, taking advantage of the morphology of the site for access, privacy and views. Car access and parking is from street level, with the house unraveling in three levels below, with privacy increasing towards the bottom.

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room

The kitchen, living and dining spaces have access to a swimming pool and terrace, both of which cantilever out of the cliff to the horizon. Secondary functions like storage and bathrooms are located at the deepest part of the plan at each level.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The individual volumes of each storey, the parking, the verandas and the swimming pool are outlined clearly from below, whilst from the street the residence has a discreet presence of a single storey. The parking is covered but open, with vertical timber louvers for shading and security.

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room

Looking at the residence from below, the form seems even more dramatic thanks to the extensive use of fair-face concrete. Large concrete building volumes appear to float from the hill side, creating an unexpected composition that appears to defy gravity.

-1 Floor Plan
-1 Floor Plan

The building is half-submerged in the earth, using the soil to further insulate the interior. The thermal mass from the cliff means the house stays cool during the summer and warm in the winter. Large south facing windows were mandatory to make the most of the views, and the use of louvers and overhangs controls passive solar gains depending on the season.

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room

The building envelope is constructed and insulated to a high standard, to enhance the building's environmental performance, and all active systems as well as lighting and appliances used were selected for their efficiency.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Prodromos and Desi Residence / Vardastudio Architects & Designers " 24 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/596721/prodromos-and-desi-residence-vardastudio-architects-and-designers/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.