the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Cyprus
  5. Vardastudio Architects & Designers
  6. 2013
  7. George Michael Residence / Vardastudio Architects & Designers

George Michael Residence / Vardastudio Architects & Designers

  • 01:00 - 12 February, 2015
George Michael Residence / Vardastudio Architects & Designers
George Michael Residence / Vardastudio Architects & Designers, © Creative Photo Room
© Creative Photo Room

© Creative Photo Room © Creative Photo Room © Creative Photo Room © Creative Photo Room + 16

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room

Text description provided by the architects. The house is located in the midst of a banana plantation in Sea Caves area, near Paphos, Cyprus. The design team saw an opportunity to unleash the living spaces beyond the interior of the house and spill them among the banana trees. A set of exterior walls define the external spaces.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The ground floor layout is focused around the long swimming pool. The kitchen, dining and living areas are on one side. They are connected to the library, on the opposite side of the pool, via a glass corridor. The corridor runs along the width of the pool, making the water a focal element of the living spaces.

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room

The separation of the library from the rest of the house differentiates its function as a more quiet and private space that can also be used as a study. It has its own access to the garden, with concrete walls that define and separate the external areas and have built-in seating benches. The landscaping provides features such as planting beds and a waterfall into the pool, bringing the garden to life.

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room

Equivalent details are designed for the interior, with insets in the walls creating horizontal surfaces for objects, devices (television) or for seating, and a shallow pit filled with sea pebbles. The use of concrete on the floor, walls and ceiling gives a public character to the space, with selected surfaces in white becoming accents. In the library, an entire wall becomes a wooden bookshelf, in a configuration that resembles architectural facades.

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room

The upper floor consists of 2 bedroom suites, each in its own shell with no common walls. It breaks away from the layout of the ground floor and creates two different masses that add variety to the formal composition.

First Floor Plan
First Floor Plan

The materials palette is limited to boarded concrete, marine plywood and white paint, with large expanses of glass making the interior permeable and further integrating it with the courtyard and pool area, as well as the landscape and plantation beyond. The plywood-clad upper floor sits atop the concrete volume of the ground floor, appearing almost arbitrary in form, creating tension between the timber and concrete forms.

© Creative Photo Room
© Creative Photo Room
Cite: "George Michael Residence / Vardastudio Architects & Designers" 12 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/596583/george-michael-residence-vardastudio-architects-and-designers/> ISSN 0719-8884