the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. ARP Arquitectos
  6. 2013
  7. Nieto House / ARP Arquitectos

Nieto House / ARP Arquitectos

  • 01:00 - 9 February, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Nieto House / ARP Arquitectos
Nieto House / ARP Arquitectos, © Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

© Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte + 27

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Text description provided by the architects. Faced with the challenge of designing a house, it was inevitable we ask ourselves how we inhabit our homes today, how does a couple/future young family (our client)? ... how would they do it in a sustainable way? Consequently ... how to design toward these questions?

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

In this search we position ourselves to propose an architecture that can be built and maintained over time, optimizing local human resources, working with fine and low-maintenance materials, and above all making the most of natural energy (natural light, good sunlight and cross ventilation).

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Siting

In a lot 15,00m wide and 35,00m deep, located in a gated community just outside the city of Córdoba, we lay out the house, as a habitable compact volume, in the NS (north-south) axis, accompanying the longitudinality of the terrain. The challenge posed against the logic of use is definitely the duality of working in the city/ residing in the rural suburbs.

Plan
Plan

Designing in these "new" urbanized cells assumes us to understand a priori the need of the people who choose it, to get to the space for rest and dis-connect as main premise; it is for this reason that the house is implanted almost "fitted" between the existing vegetation and rising one level, to experience not from below, but BETWEEN the forest.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Program

It is laid out on three levels: a main access and social / collective floor, a first private level for bedrooms and an infra-level: a storage area, workshop, multipurpose room, an extension of barbecue-grill ... a shelter for the users.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Relationship with the environment

The S façade faces the street, the house is shown intimate in its expression to the public, qualified by an exposed concrete partition 25 cm thick that is imposed on the first floor; the opening of the building is laid out towards the N direction, which allows good sunlight in different seasons and times of day, where the design resource used as filter / protection are horizontal exposed concrete planes (eaves).

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

We propose openings facing each other on the East and West facades to create cross ventilation throughout the interior of the home, achieving a condition passive level of comfort without mechanical resources arise. In turn the openings of the west facade are smaller and are located 1.50 m above the East facade, this allows for the hot air to rise faster in the double height by Venturi effect and the house to remain cool in warmer seasons.

Section
Section

Materials

The house is 60% reinforced concrete for structure and exposed slabs. We also use metal and wood in interior walls.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The design is approached from the search for quality materials that express authentically and pursue not only the synthesis of form but their durability in relation to the intensity of use.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

View the complete gallery

About this office
Cite: "Nieto House / ARP Arquitectos" [Casa Nieto / ARP Arquitectos] 09 Feb 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/596428/nieto-house-arp-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.