the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2014
  7. Bolton Residence / NatureHumaine

Bolton Residence / NatureHumaine

  • 01:00 - 9 February, 2015
Bolton Residence / NatureHumaine
Bolton Residence / NatureHumaine, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 27

© David Dworkind
© David Dworkind

Text description provided by the architects. Having bought a beautiful plot of wooded land in Quebec’s Eastern Townships, the client dreamt of building a country house that would be in perfect symbiosis with its natural environment. This rugged, sloped site came to a natural plateau just below its highest point, becoming the perfect location to erect the house.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The house is characterized by two stacked volumes; a wooden clad volume anchored into the mountain supports a cantilevering ground floor volume above. This gable roofed volume raised into the air gives the sensation that the house is floating amongst the trees.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Adrien Williams
© Adrien Williams

Vast views of Mount Orford and the valley below are framed by a long horizontal strip window. The kitchen and master bathroom are carved out of a black volume at the center of the house dividing living spaces from the master bedroom. 

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Cite: "Bolton Residence / NatureHumaine" 09 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/596147/bolton-residence-naturehumaine/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments