We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House CM Sint-Truiden / MASS Architects

House CM Sint-Truiden / MASS Architects

© Philippe Van Gelooven© Philippe Van Gelooven© Philippe Van Gelooven© Philippe Van Gelooven+ 28

Sint-Truiden, Belgium
  • Timber And Building Materials:Houtgroep van Drimmelen BV_NL
  • Energy Regulation:STETO bvba
  • Plumbing:MVS, Jurgen Moors
  • Exterior Wood Work:ALU2+ bvba
  • Furniture:Hout & Meubel bvba
  • Pool:Zeydon Epoxy Pools_NL
  • Engineering:AB associates
  • Safety Coordinator:STETO bvba
  • Budget:550.000,00 excl VAT
  • Design Team:Massimo Pignanelli, Deborah Holthuizen
  • City:Sint-Truiden
  • Country:Belgium
More SpecsLess Specs
© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

Text description provided by the architects. Concrete sculpture set in the landscape.

The living area of this single-storey home is deliberately concentrated within this square so that the rest of the property remains “untouched“ and is incorporated into its natural environment. A perpendicular line splits the constructed triangle into a further 2 parts. The right side – the night zone – is fitted with secondary functions. The left side is the living zone and has been left as ‘open’ as possible.

© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

The back of the house, or diagonal line, is made entirely out of sliding and fixed glass panels that incorporate the terrace completely into the home, and all adjoining rooms enjoy an uninterrupted view of the landscape. Privacy is ensured by a sloped wall that encloses the terrace and gradually blends into the landscape.

© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven
Floor Plan
Floor Plan
© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

On the one hand concrete was chosen as an honest, durable material and therefore left as visibly exposed as possible. On the other hand concrete was used to create a compact home with long-term, responsible low-energy consumption. The home is architectural concrete cast in situ, an irreversible process, with all the details worked out meticulously beforehand. A good working relationship and open dialogue with the concrete contractor, civil engineering firm and client also added value to the project.

© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

Extremely smooth formwork panels were sought for the construction which produced a perfect result. The interior walls and hollow-core slabs were left visible and complimented with a concrete floor and long dining table in the same material. Two domes cast in concrete guide light into the interior. The exterior woodwork is completely concealed behind the concrete, creating a frameless view.

© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House CM Sint-Truiden / MASS Architects" 05 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/594835/house-cm-sint-truiden-mass-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.