the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. APOLLO Architects & Associates
  6. 2014
  7. Pergola / APOLLO Architects & Associates

Pergola / APOLLO Architects & Associates

  • 01:00 - 10 February, 2015
Pergola / APOLLO Architects & Associates
Pergola / APOLLO Architects & Associates, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa + 13

  • Structural Engineer

    Masaki Structure (Kenta Masaki)
  • Mechanical Engineer

    Naoki Matsumoto
  • Lighting Design

    SIRIUS LIGHTING OFFICE
  • More Specs Less Specs
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The client asked us for a house with a sense of openness, as seen in the Case Study Houses in West Coast of the United States. The site is situated at the back of a parking lot rented out on a monthly basis, and we decided to provide no openings on the exterior façades to protect privacy. The house has a simple L-shaped plan, built around a covered entrance courtyard in the center, to decrease the construction cost. The covered courtyard, also used as an entrance approach, serves as an intermediate space between inside and outside.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

  The main bedroom, located next to the entrance on the first floor, is a small private room with a sense of calmness. On the contrary, the children’s room is an open space located next to the courtyard, which can be appropriately adjusted and subdivided according to their growth. Skeleton stairs, which can also be appreciated as an art piece, are located in front of the main entrance, leading to the second floor. The second floor is comprised of an open space without partitions. The space is defined by the sequence of beautiful exposed wood ceiling rafters constituting the horizontal ceiling. The wood rafters extend to outside and constitute a pergola above the entrance courtyard, integrating the interior and exterior spaces.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
First Floor Plan
First Floor Plan

  The strip skylight window is located on the second floor ceiling and one can enjoy the magnificent effect of natural light and shadow on the wall. LED lamps are embedded between the rafters, illuminating SPF structural members and ceiling panels and creating dramatic gradation of light. The exterior pergola is lit up from below, creating a floating feeling at night.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
Second Floor Plan
Second Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Pergola / APOLLO Architects & Associates" 10 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/594795/pergola-apollo-architects-and-associates/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.