the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Anna & Eugeni Bach
  6. 2014
  7. MMMMMS House / Anna & Eugeni Bach

MMMMMS House / Anna & Eugeni Bach

  • 01:00 - 4 February, 2015
MMMMMS House / Anna & Eugeni Bach
MMMMMS House / Anna & Eugeni Bach, Courtesy of Eugeni Bach
Courtesy of Eugeni Bach

Courtesy of Eugeni Bach Courtesy of Eugeni Bach Courtesy of Eugeni Bach Courtesy of Eugeni Bach + 27

  • Quantity Surveyor

    Eulàlia Cudolà
  • Collaborators Architects

    Carina Silva, Sara Matías, Albert Cabrer
  • Structure

    Masala consultors
  • Constructor

    Calam-Tapias Construccions
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The MMMMMS house is placed at the outskirts of Camallera, in a recent development area facing the village. Due to the location, the house is openly visible from the village.

Courtesy of Eugeni Bach
Courtesy of Eugeni Bach

The local building regulations are straightforward, specifying mere general characteristics for the new houses, such as stone cladding, or sloped roofs with “arab” tiles. The main aim of these regulations is to lead new buildings to look like old rural houses, the so called Catalan “masias”.

Courtesy of Eugeni Bach
Courtesy of Eugeni Bach

The aim of the project was not to think of the “masia” as an isolated building, but as one that makes sense in a rural landscape and on the agricultural land. The traditional Catalan house would not make sense without its true agricultural context; even less when there are 20 similar houses in an area of just 10 hectares.

Courtesy of Eugeni Bach
Courtesy of Eugeni Bach

Therefore, rather than portraying a traditional rural house, the project looks for another type of a relationship to the countryside, making a connection to the farm storages around this area.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

The spatial organisation of the house follows the logic of a warehouse, generating a large volume within which smaller units are placed, to offer intimacy. Bedrooms, kitchen and bathrooms are placed in “boxes” inside the “storage”. Between these, crossed views and circulations offer direct relationships to the landscape around the house.

Courtesy of Eugeni Bach
Courtesy of Eugeni Bach

The circulation space inside the house can be understood almost as an exterior space, while the boxes, are places for being “inside”. The height of the common spaces, and their direct relationship with the outside, make you feel as if you were in an open space all the time, enjoying the surrounding landscape and nature.

Courtesy of Eugeni Bach
Courtesy of Eugeni Bach

Following these ideas, the house vanishes at one end. Here the exterior space is under a canopy, which offers shade, views, and a central space for the house, again, outside.

Courtesy of Eugeni Bach
Courtesy of Eugeni Bach

The house has been designed to be a low energy building. For the hot seasons we have planned a system for crossed ventilation via small openings in the façades and north-oriented skylights, which allow very comfortable temperatures without any need for air conditioning. For the winter, the house has increased wall thickness and insulation, and the heating is provided by a high performance wood-chip heater, which is connected to solar panels, also supplying hot water.

Courtesy of Eugeni Bach
Courtesy of Eugeni Bach

The rainwater is collected under an underground water tank, which provides “grey” water for the garden and toilets. All the materials for the construction are sourced from local producers and suppliers.

Courtesy of Eugeni Bach
Courtesy of Eugeni Bach

View the complete gallery

About this office
Anna & Eugeni Bach
Office
Cite: "MMMMMS House / Anna & Eugeni Bach" 04 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/594376/mmmmms-house-anna-and-eugeni-bach/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments