the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Jonathan Lake Architects
  6. 2014
  7. North Perth House / Jonathan Lake Architects

North Perth House / Jonathan Lake Architects

  • 01:00 - 4 February, 2015
North Perth House / Jonathan Lake Architects
North Perth House / Jonathan Lake Architects, © Robert Frith
© Robert Frith

© Robert Frith © Robert Frith © Robert Frith © Robert Frith + 22

© Robert Frith
© Robert Frith

Text description provided by the architects. This project set out to provide a demonstration of how a generous family home could be constructed on a small inner city block. It set out to show how a small block could still have a generous amount of external spaces for living and gardens and it also wanted to challenge the notion that architecturally design houses were unaffordable. Finally we wanted to design a house that privileged the spaces for people over the spaces for cars. No lock up garage was provided in this design but rather a two car parking area off the rear right of way.

© Robert Frith
© Robert Frith

The site for this project is a rear sub-divided block in inner suburban Perth. Access to the block is from a rear right of way. The compactness of the site required that a simple two level house be created that has a strong relationship to site and the surrounding landscape.

© Robert Frith
© Robert Frith

The form of the house is literally a timber box perched on top of stabilised recycled concrete walls. The heavy walls are embedded into the ground and define the internal and external living areas. The walls create a solid boundary with the right of way, concealing the openness and beauty of the spaces within.

Floor Plan
Floor Plan

The timber box on top of the walls contains the private areas of the house. These spaces overhang the concrete walls below expressing the box like quality of the upper level. Each space is positioned to maximise its connection to the surroundings, framing views such as the City and tree tops.

© Robert Frith
© Robert Frith

The project is an exploration in ideas of restraint through reduction of materials and simplicity of form. A constrained budget required inventiveness of materials and detailing. The stabilised concrete walls required no finishing and painting. The timber has been celebrated through the use of a clear finish to allow the colour and texture inherent to shine through

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "North Perth House / Jonathan Lake Architects" 04 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/594277/north-perth-house-jonathan-lake-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.