the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. France
  5. Heams et Michel
  6. 2014
  7. Childhood House / Heams et Michel

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Childhood House / Heams et Michel

  • 01:00 - 8 February, 2015
Childhood House / Heams et Michel
Childhood House / Heams et Michel, © Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

© Aldo Amoretti © Aldo Amoretti © Aldo Amoretti © Aldo Amoretti + 20

  • Engineers

    GL Ingénierie. Clients : City of Cannes
  • Structure

    SMBTP
  • Partitions

    SCREB
  • Windows

    Menuiserie Grassoise
  • Electricity

    Pignatta
  • Plomber

    Carriere
  • VRD

    Eurovia
  • More Specs Less Specs
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

Text description provided by the architects. The childhood house is part of the renovation project of park farmhouse Giaume at Cannes- la-Bocca. This establishment has the task of providing young people from 6 to 12 years old cultural and educative opportunities to fill their free time outside school hours, developing their personalities as well as their sense of common life.

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

Two objectives have guided the building’s construction:

-  characterizing the landscape by including the project in it like a little pavilion
-  building a space, inside/outside, suitable for the development and accomplishment of 
children 
The project is set up at the limit of the land parcel and blends in with the building of the Giaume farmhouse and the park.
The north and west façades are much closed and express a limit. They serve as a surrounding wall for the site.

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
Floor Plan
Floor Plan
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

On the contrary, the wide glass east front and the covered playground open out onto the park and the vegetation. 
Small square openings in the yellow wall of the covered playground animate the façade and offer views on spaces around.
The white colour of external walls highlights the volumetry of the project.
The curved line of the canopy and of the covered playground’s cantilever which characterize this project respond to components of the landscape, the sky and the noteworthy trees. 
Inner spaces consist of two activities rooms and a cooking workshop the glass frontage of which opens out generously on the park, in the continuation of the covered playground, offering a dialogue between inside and outside. 
An impression of serenity emanates from the entire facility and offers to children a quality life environment at their scale.

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Childhood House / Heams et Michel" 08 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/594151/childhood-house-heams-et-michel/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.