the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Note-D
  6. 2014
  7. Tomoe Villas / Note-D

Tomoe Villas / Note-D

  • 01:00 - 2 February, 2015
Tomoe Villas / Note-D
Tomoe Villas / Note-D, Courtesy of Note_D
Courtesy of Note_D

Courtesy of Note_D Courtesy of Note_D Courtesy of Note_D © Tina Nandi + 22

  • Architects

  • Location

    Raigad, India
  • Architect in Charge

    Hemant Purohit, Smita Khanna
  • Design Team

    Pierre Michael, Sneha Borkar, Bhuvana Selvaraj, Teja Choudhary
  • Area

    5500.0 ft2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Consultant

    Renu Gupta
  • Developer

    Sidhant Khanna
  • Structural Consultant

    Suhas Jadhav (Vastech)
  • Sanitary Fixtures

    Husain Quettawalla (Bath Studio)
  • Contractors

    UCT / Sachin Jayesh Gharat / Jivaram Suthar
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Note_D
Courtesy of Note_D

Text description provided by the architects. Adapting the courtyard type for a luxury villa in Alibaug.

By manipulating the courtyard i.e. lifting an arm, the transition between indoor and outdoor spaces is blurred, outdoor experience is enhanced and ground coverage is minimised. The resultant spiral geometry of the house provides enclosed, semi enclosed and shaded spaces. The spiral segregates into private areas on first floor (bedrooms), public areas on ground floor and service areas in a semi basement. Programmable outdoor spaces such as the loggia on the mezzanine are injected at regular intervals as you move from public to private around the courtyard, maintaining a visual connection across levels.

Courtesy of Note_D
Courtesy of Note_D

The mound protects the house in a flood-prone zone and becomes an extension of the courtyard into the landscape. The faceted vocabulary disguises structural elements and channelizes surface run-off. The windows mirror the foliage outside, none of which was disturbed during construction.

Floor Plan
Floor Plan

Alibag is fast becoming the destination of choice for the city’s elite. It’s a short boat ride from Mumbai, is surrounded by hills and has vast spaces of open green. Tomoe homes are nestled in a quaint village 10 minutes from the jetty. Their beautiful location and lush surroundings create the perfect setting for a home that is radically designed, easy to maintain and has the ability to invite the outdoors inside. The villas effortlessly contain living areas, a kitchen, six bedrooms, gardens, terraces and a swimming pool. They're all accessorized with fresh air and lush foliage to block out all traces of hectic city living.

Courtesy of Note_D
Courtesy of Note_D

Tomoe homes are sensitive to their Indian context and the local environment. The design is based on a typical Indian courtyard house, which is conducive to tropical weather, especially in terms of light and ventilation. The courtyard house blurs the walls of separation to create a blissful marriage of greenery and stone. The house is raised on one end to offer a completely open ground floor feel. Living and dining areas open out on to 30,000 square feet of landscaped gardens and a pool, the upper level becomes a cocoon for bedrooms, a private lounge and terrace while the mezzanine between the two floors is the perfect setting for a covered outdoor living room. The many indoor and outdoor spaces fuse together to create a seamless living experience.

Floor Plan
Floor Plan

The location of the pool has been chosen to take advantage of the wind direction in order to naturally cool the house. The pavers on the lawn are environmentally friendly and easy to maintain. The kitchen opens out to a garden to gain instant access to fresh herbs and vegetables. The domestic area is attached to the house, but has its own entrance with access to the kitchen and dining areas.

Courtesy of Note_D
Courtesy of Note_D

View the complete gallery

About this office
Note-D
Office
Cite: "Tomoe Villas / Note-D" 02 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/593034/villa-in-alibaug-note-d/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.