the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Anagram Architects
  6. 2009
  7. Gairola House / Anagram Architects

Gairola House / Anagram Architects

  • 00:00 - 11 May, 2010
Gairola House / Anagram Architects
Gairola House / Anagram Architects

Gairola House / Anagram Architects Gairola House / Anagram Architects Gairola House / Anagram Architects Gairola House / Anagram Architects + 16

  • Architects

     Anagram Architects
  • Location

    Gurgaon, India
  • Project Area

    523 sqm
  • Area

    0.0 m2
  • Project Year

    2009

Text description provided by the architects. Evolution of the multifamily apartment stack

In most Indian cities, the typical urban multifamily residence or apartment stack evolves from a semi detached single family home built on a suburban or peri-urban plot. This evolution occurs with the inevitable agglomeration of such plotted developments, both planned and unplanned, within the urban sprawl. As the edge of the city is pushed further and further outward and urban connectivities improve, the perceived distance of these developments from urban hubs reduces. The subsequent increase in rental values leads to the residence splitting into multiple rental units.

As a suburban single family residence, the design of such residences usually follows a typology of the introverted courtyard home that prioritises high levels of privacy and maximisation of covered floor plate. With each plot functioning as a fortified unit of the urban fabric, social rapports with neighbours are restricted to conversations across the shared boundary walls. This typology usually evolves into a two or three decker apartment stack that have similar or identical floor plans with a common access staircase. The role that the staircase, courtyard and setbacks can now play as shared community spaces is frequently neglected.

Our client, based outside the city, wished to develop this plot purely for the rental market. Our design investigates the possibility of creating an extroverted multiple residence apartment stack which exploits the external volumes as shared resources (for light and ventilation) that encourage a vibrant, socially connected, urbane lifestyle while still fulfilling the need for privacy and individuality.

Flexible Tenancy

In order to maximise rental options the stack was conceptualised as a 4 bedroom duplex, a 2 Bedroom simplex single floor unit and a 1 Bedroom rooftop apartment. This helped to cater to the typical tenant base of nuclear families, young couples and single professionals or students.

Social Connectivities and Individuality

As the floor plans of the residences are not identical the shared courtyard and front setback are no longer simple cuboid volumes but are multi-level sociopetal spaces.

The volume of the front setback is split into multiple spatial clusters with increased interconnectivities through a manipulation of enclosed and open volumes. The open staircase combines with a terraced central courtyard to become community space with shared territoriality. Care has been taken to ensure that the increased visual connectivity is restricted to the more public spaces of the apartments. The sheltered sunken court, cantilevered verandah and roof top terrace garden provide each apartment its own private outdoor space. Each apartment has been designed to be a unique home but one that encourages a socially vibrant lifestyle.

Material and Foliage

The stairwell is designed to be a shared community vertical garden planted with potted herbs, flowering plants and aromatic creepers. A single, fragrant Champaka tree (Magnolia champaca) is planted in courtyard and the terrace is landscaped with planters and a lawn of grass.

The animated play in volumes and voids is further fleshed out with the juxtaposition of materials and textures. Surface cladding patterns are detailed to respond to the introduction of voids and fenestrations.

axo
axo

View the complete gallery

About this office
Anagram Architects
Office
Cite: "Gairola House / Anagram Architects" 11 May 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/59236/gairola-house-anagram-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.